Dominkó, Emese (2020) Hazai mézek gázkromatográfiás vizsgálata. MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.
PDF
Dominkó_Emese_Hazai mézek gázkromatográfiás vizsgálata.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Kutatásom során különböző magyarországi területekről származó mono- és poliflórás mézek aromaösszetételét (VOC), kémhatását, savasságát (szabad- és lakton savasság) és elektromos vezetőképességét vizsgáltam. Méréseim célja olyan aromavegyületek megkeresése volt, amelyek az adott fajtamézekre jellemzőek. Továbbá összehasonlítottam az egyazon helyszínről származó, de eltérő évjáratú mézek összetételét, hogy megfigyelhessem milyen hatással vannak az időjárási tényezők és a mézben lezajló reakciók a minta minőségére. A vizsgálati eredmények alapján kijelenthető a VOC vegyületekről, hogy még a fajtamézek esetében is találtam olyan komponenseket, amelyek eltérő faj eredetre utalnak. A vizsgált minták között a repce és az akácmézeknek a legkisebb az elektromos vezetőképessége, a savtartalma és bennük találtam a legkevesebb aromaanyagot is. A legtöbb VOC komponenst és a legmagasabb elektromos vezetőképesség értékeket pedig a vegyes virágmézek esetében tapasztaltam. Megállapítottam még, hogy a mézminták kémhatása nincs szoros összefüggésben a savtartalommal, amely az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik a mézben.
Magyar cím
Hazai mézek gázkromatográfiás vizsgálata
Angol cím
Analysis of domestic honeys by gas chromatography
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Tanszékcsoport/intézet
x - ARCHIV EMK - Kémiai Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)
Szak
NEM RÉSZLETEZETT
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
Erdőmérnöki Kar
Mű típusa: | Diplomadolgozat (MA/MSc) |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Emese Dominkó |
Dátum: | 13 Máj 2020 12:32 |
Utolsó módosítás: | 15 Szep 2023 12:13 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/6707 |
Actions (login required)
Tétel nézet |