Egy induló fiktív cukrászda üzleti terve

Arany, Zsófia (2018) Egy induló fiktív cukrászda üzleti terve. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of Szakdolgozat-1jav__tott-1 (3).pdf] PDF
Szakdolgozat-1jav__tott-1 (3).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája egy új induló kisvállalkozás bemutatása, és elemzése. Dolgozatomban egy fiktív induló cukrászda lehetőségeit vizsgálom. A vállalkozást Sopronban helyeztem el, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a városlakók és a városban élő, külföldi jövedelemmel rendelkezők száma. Sopron turisztikai szempontból is közkedvelt úti cél, ami kedvez a vendéglátóegységek számára. Először az ágazati elemzéssel analizálom az iparági környezetet Porter öttényezős modellén keresztül. A tág környezet vizsgálatát a STEEP-analízis segítségével hajtottam végre. Végül a működési környezet vizsgálatánál összegyűjtöttem a cukrászda erősségeit és gyengeségeit, majd a külső környezetben rejlő veszélyeket és lehetőségeket tártam fel. A marketing tervben olyan eszközöket és technikákat gyűjtöttem össze, melyeket egy induló vendéglátóegységnek érdemes használnia vevőkörének bővítésére és a vásárlók megtartására. A marketing tervben bemutatom továbbá a vállalkozás által alkalmazott marketingeszközöket a marketing mix elemein keresztül. Az értékesítési tervben a vállalkozás első évében elérni kívánt áruforgalom lebonyolítását szezonálisan termékcsoportokra lebontva taglalom. Az eladási volumenhez tartozó árbevétel is ebben a fejezetben látható. A működési tervben részletesen bemutatom a cukrászda működésével kapcsolatos ismereteket, valamint ismertetem a vállalkozás optimális működéséhez szükséges erőforrásokat, és az azokhoz tartozó költségeket. A szervezeti tervben összefoglalom a szervezeti felépítés mellett, a munkaerőtől elvárt kompetenciákat, illetve a toborzás és munkaerőfelvétel folyamatát. A pénzügyi tervben öt évre előremenő-leg ismertetem a tervezett eredménykimutatást és a számviteli mérleget, illetve a szükséges hitelfelvétel összegét, végül néhány gazdasági mutatóval szemléltetem a cukrászda pénz-ügyi helyzetének alakulását. A dolgozat zárásaként a vállalkozás működése során az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerült kockázati tényezők azonosítását és értékelését röviden a kockázat elemzéssel mutatom be. A kockázati elemzés tartalmazza a fedezeti pont számítást, az induló vállalkozás életképességét, illetve a veszélyek ellen megfogalmazott válaszstratégiákat. Szakdolgozatom elkészülésével és elkészítésének folyamatában kiderült, hogy egy induló vállalkozásnak sok tényező figyelembevételével kell számolnia, aminél az üzleti terv kiváló segítséget nyújthat az átfogó kép alkotásáról egy adott piaci környezetben.

Magyar cím

Egy induló fiktív cukrászda üzleti terve

Angol cím

The business plan of a new starting confectionery

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV KTK - Üzleti Tudományok Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)

Szak

LKK - Gazdálkodási és menedzsment alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bartók, Dr. István
dékán

Helyi kari azonosító

KBLGA00

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): hallgató Zsófia Arany
Dátum: 04 Dec 2018 14:18
Utolsó módosítás: 21 Feb 2023 12:23
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/4614

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet