Arany, Zsófia (2018) Egy induló fiktív cukrászda üzleti terve. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
Szakdolgozat-1jav__tott-1 (3).pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom témája egy új induló kisvállalkozás bemutatása, és elemzése. Dolgozatomban egy fiktív induló cukrászda lehetőségeit vizsgálom. A vállalkozást Sopronban helyeztem el, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a városlakók és a városban élő, külföldi jövedelemmel rendelkezők száma. Sopron turisztikai szempontból is közkedvelt úti cél, ami kedvez a vendéglátóegységek számára. Először az ágazati elemzéssel analizálom az iparági környezetet Porter öttényezős modellén keresztül. A tág környezet vizsgálatát a STEEP-analízis segítségével hajtottam végre. Végül a működési környezet vizsgálatánál összegyűjtöttem a cukrászda erősségeit és gyengeségeit, majd a külső környezetben rejlő veszélyeket és lehetőségeket tártam fel. A marketing tervben olyan eszközöket és technikákat gyűjtöttem össze, melyeket egy induló vendéglátóegységnek érdemes használnia vevőkörének bővítésére és a vásárlók megtartására. A marketing tervben bemutatom továbbá a vállalkozás által alkalmazott marketingeszközöket a marketing mix elemein keresztül. Az értékesítési tervben a vállalkozás első évében elérni kívánt áruforgalom lebonyolítását szezonálisan termékcsoportokra lebontva taglalom. Az eladási volumenhez tartozó árbevétel is ebben a fejezetben látható. A működési tervben részletesen bemutatom a cukrászda működésével kapcsolatos ismereteket, valamint ismertetem a vállalkozás optimális működéséhez szükséges erőforrásokat, és az azokhoz tartozó költségeket. A szervezeti tervben összefoglalom a szervezeti felépítés mellett, a munkaerőtől elvárt kompetenciákat, illetve a toborzás és munkaerőfelvétel folyamatát. A pénzügyi tervben öt évre előremenő-leg ismertetem a tervezett eredménykimutatást és a számviteli mérleget, illetve a szükséges hitelfelvétel összegét, végül néhány gazdasági mutatóval szemléltetem a cukrászda pénz-ügyi helyzetének alakulását. A dolgozat zárásaként a vállalkozás működése során az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerült kockázati tényezők azonosítását és értékelését röviden a kockázat elemzéssel mutatom be. A kockázati elemzés tartalmazza a fedezeti pont számítást, az induló vállalkozás életképességét, illetve a veszélyek ellen megfogalmazott válaszstratégiákat. Szakdolgozatom elkészülésével és elkészítésének folyamatában kiderült, hogy egy induló vállalkozásnak sok tényező figyelembevételével kell számolnia, aminél az üzleti terv kiváló segítséget nyújthat az átfogó kép alkotásáról egy adott piaci környezetben.
Magyar cím
Egy induló fiktív cukrászda üzleti terve
Angol cím
The business plan of a new starting confectionery
Intézmény
Nyugat-magyarországi Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
x - ARCHIV KTK - Üzleti Tudományok Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)
Szak
LKK - Gazdálkodási és menedzsment alapszak (BA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KBLGA00
Mű típusa: | Szakdolgozat |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | hallgató Zsófia Arany |
Dátum: | 04 Dec 2018 14:18 |
Utolsó módosítás: | 21 Feb 2023 12:23 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/4614 |
Actions (login required)
Tétel nézet |