Szőlészeti-borászati tevékenységek számvitele, a "Taschner Bor- és Pezsgőház" Kft. példáján

Cserpes, Tamásné (2018) Szőlészeti-borászati tevékenységek számvitele, a "Taschner Bor- és Pezsgőház" Kft. példáján. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KNL-18_02.pdf.pdf] PDF
KNL-18_02.pdf.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

CSERPES TAMÁSNÉ 2018 mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzés Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Tóthné Dr. Szabó Erzsébet Egyetemi docens SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZAI TEVÉKENYSÉGEK SZÁMVITELE, A „TASCHNER BOR ÉS PEZSGŐHÁZ” KFT PÉLDÁJÁN CALCULATION OF VINEWOMEN AND VINEYARD ACTIVITIES IN THE EXAMPLE OF THE „TASCHNER BOR AND PEZSGŐHÁZ” KFT A mezőgazdasági termelés számos olyan egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amely lényegesen különbözik más nemzetgazdasági ágazatoktól. Nemcsak a termelés különleges sajátosságait (pl. állandó és változó környezeti tényezők, természeti erők stb.), hanem a folyamatok összetettségét is figyelembe kell vennünk, amely számos, sajátos számviteli megoldást igényel. A szőlő termesztésével és a bor előállításával foglalkozó gazdálkodók a mezőgazdasági vállalkozások besorolása alatt helyezkednek el, ellenben a termelési folyamat végén a palackozás már ipari tevékenységnek minősül. Számvitel tájékoztatási célja a piac szereplőinek a vállalkozás vagyoni helyzetének a bemutatása. A sikeres, hosszú távú vállalkozás egyik legfontosabb jellemzője, hogy ismeri és figyelemmel kiséri a gazdálkodási folyamatokat, látja az összefüggéseket, elemez és képes a körülmények hatására a döntéseit módosítani. Számviteli szabályozásokban 2016 január 1. után változások történtek, elősegítve ezzel az egész Unióra kiterjedő megbízhatóság és összehasonlíthatóság, következetes és konkrét adatközlés lehetőségét. Legfontosabb, hogy csökkentek az adminisztrációs terhek, változtak a beszámoló típusokra vonatkozó értékhatárok. Szőlőfeldolgozás, borkészítés folyamatát három részre tudjuk tagolni: szüretelés, szőlőfeldolgozás, palackozás, illetve kiszerelés. Költségkalkuláció, hozam elszámolás ennek megfelelően összetett folyamat, melyet a „Taschner Bor- és Pezsgőház” kft. működésén keresztül mutatok be. Vállalati elemzés során a vagyoni helyzet vizsgálatával foglalkozom, a mérleg adatainak felhasználásával, az eszközök és források összetételét, vagyonfedezettséget, eszközmegtérülést és tőkeszerkezetet analizálok.

Magyar cím

Szőlészeti-borászati tevékenységek számvitele, a "Taschner Bor- és Pezsgőház" Kft. példáján

Angol cím

Calculation of vinewomen and vineyard activities in the example of the „Taschner Bor and Pezsgőház” kft

Intézmény

Nyugat-magyarországi Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV KTK - Üzleti Tudományok Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)

Szak

LKK - Mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzés (főiskolai) (PG)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóthné Szabó, Erzsébet
NEM RÉSZLETEZETT

Helyi kari azonosító

KNL-18/02

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Tamásné Cserpes
Dátum: 15 Okt 2018 14:05
Utolsó módosítás: 20 Szep 2023 07:02
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/4366

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet