Az ételallergia és az ételintolerancia, valamint a közösségi étkeztetés az óvodában

Skrapits, Alexandra (2025) Az ételallergia és az ételintolerancia, valamint a közösségi étkeztetés az óvodában. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Skrapits Alexandra_W2NSMH.pdf] PDF
Szakdolgozat_Skrapits Alexandra_W2NSMH.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom középpontjában az ételallergiák és ételintoleranciák óvodai közösségben való kezelése áll. A téma személyes jelentőséggel bír számomra, mivel gyermekkoromban cöliákiát diagnosztizáltak nálam. Az életmódváltás kihívásai és a közétkeztetéshez való alkalmazkodás tapasztalatai motiválták választásomat. Célom, hogy bemutassam a leggyakoribb ételérzékenységek jellemzőit, azok egészségügyi következményeit, valamint az óvodai intézmények feladatait ezen gyermekek biztonságos étkeztetése érdekében. Kitérek a keresztszennyeződés megelőzésére, a diétás étkeztetés megszervezésének lehetőségeire, és a jogszabályi háttérre. Kutatásom során óvodapedagógusok és szülők tapasztalatait gyűjtöm össze, hogy átfogó képet kapjak az óvodai étkeztetés jelenlegi gyakorlatáról és annak fejlesztési irányairól.

Magyar cím

Az ételallergia és az ételintolerancia, valamint a közösségi étkeztetés az óvodában

Angol cím

Food Allergies, Food Intolerance, and the Kindergarten Meal Program

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Művészeti és Sporttudományi Intézet

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Bártfai, Zoltán
egyetemi docens, habil

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Alexandra Skrapits
Dátum: 15 Júl 2025 05:36
Utolsó módosítás: 15 Júl 2025 05:36
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/14947

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet