Márkus, Veronika (2025) Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.
![]() |
PDF
Márkus Veronika-Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében-szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom témája az egészséges táplálkozás szerepe a kisgyermekkorban, különösen az óvodás korú gyermekek esetében. A helyes, változatos és egészséges táplálkozással a felnőttkori betegségeg nagy része megelőzhető, ha a szülők, később pedig a pedagógusok is odafigyelnek a gyermekeink táplálkozására. Mivel a 3-6 éves korú gyermekek az idejük nagy részét általában az óvodában töltik, a közétkeztetés kulcsszerepet játszik az egészséges táplálkozás megalapozásában. A kutatásunk célja volt megvizsgálni az óvodai közétkeztetés színvonalát és sikerességét. A kutatással azt vizsgáltuk, hogy az étkeztetés mennyire egészséges, változatos, és mennyire tudja lekövetni az új trendeket, illetve az egyéni és különleges igényeket. Az online kérdőíves vizsgálatban az óvodapedagógusokat kérdeztük meg arról, hogy mennyire elégedettek az étkeztetésre kínált ételekkel. Mik a tapasztalataik a gyermekek otthoni táplálkozási szokásairól, a saját vagy a külsős konyhát tartják-e elfogadhatóbbnak, és mennyire fogadják el a gyermekek a felkínált ételeket. Azt feltételeztük, hogy a pedagógusok nem elégedettek a közétkeztetéssel, és mind a részükről, mind pedig a gyermekek részéről sok az elutasított étel. Úgy gondoljuk, hogy szükség lenne új változásokra, és a közétkeztetés megreformálására, ahogy arra a magyar iskolai menzákon már egyre több helyen sor is került a svédasztalos rendszer bevezetésével. Hipotéziseink nagy részben beigazolódtak, mert a pedagógusok döntő többsége csak alkalmanként elégedett a felkínált ételekkel, és sokuk nem elégedett sem a mennyiséggel, sem a minőséggel. A tapasztalataik alapján a gyerekek a családjaik körében egyre több gyorséttermi, félkész vagy mirelit ételt fogyasztanak, és eltűnőben vannak az olyan hagyományos ételek, mint például a főzelékek. A közétkeztetésben a kevesebb só – és cukorhasználattal az óvodapedagógusok egyetértenek, de a – véleményük szerint – minőségibb alapanyagokra és egészségesebb konyhatechnikai eljárásokra lenne szükség a sikeresebb megvalósítás érdekében.
Magyar cím
Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében
Angol cím
The relevant role of healthy eating in young children's development
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Tanszékcsoport/intézet
BPK - Művészeti és Sporttudományi Intézet
Szak
Témavezető(k)
Mű típusa: | Szakdolgozat |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Veronika Márkus |
Dátum: | 15 Júl 2025 05:29 |
Utolsó módosítás: | 15 Júl 2025 05:29 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/14784 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |