Nyári turista felvágott különböző szarvashúsokkal történő gyártásának lehetőségei

Diósi, Dr Gerda (2024) Nyári turista felvágott különböző szarvashúsokkal történő gyártásának lehetőségei. Egyéb, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of DrDiosiGerda2024.pdf] PDF
DrDiosiGerda2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatómunkám során szarvasfélék húsából nyári turista felvágottakat készítettünk. A munka során az alapanyagok kémiai tulajdonságait megvizsgáltuk, majd a feldolgozást követően a termékekre is elvégeztük az analitikai méréseket. Az elkészített turista felvágottakat organoleptikus elemzés alá vetettük. Összesen 53 fő bírálata alapján összehasonlítottam a szarvasfélékből készült turista felvágottakat szarvasmarha húsból készült (kontroll) mintával, valamint a termékek esetében 50% és 100%-os vadhús felhasználás történt, így vadfajokon belül is tudunk összehasonlítást végezni. Az eredmények alapján mind a minőség, mind az organoleptikus vizsgálat során az őz bizonyult a legértékesebbnek, legkedveltebbnek. Összefoglalva elmondható, hogy a vadászatra jogosultak egyre növekvő teríték adatai, illetve az egyre stabilabb jogi háttér lehetőséget nyújthat a vadhúsok széles körű felhasználására, amely ezáltal a jövőben piaci jelentőséggel is bírhat.

Magyar cím

Nyári turista felvágott különböző szarvashúsokkal történő gyártásának lehetőségei

Angol cím

Technology possibilities of different cold buffet „nyári turista felvágott” from deer species

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
László, Dr. Habil. Richárd
egyetemi docens, PHD, SOE EMK

Mű típusa: Záródolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Dr Gerda Diósi
Dátum: 17 Dec 2024 13:10
Utolsó módosítás: 17 Dec 2024 13:10
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/13563

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet