Nagy, Bálint (2024) Vas vármegye gasztronómiája. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
Szakdolgozat Nagy Bálint JMF7GR feltölthető.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Témaválasztásom azért esett a Vas vármegyei gasztronómiára, mivel vasi lakosként fontos-nak tartom gasztrokultúránk ismeretét és az okokat melyek a múltat, jelent és a jövőt alakí-tották és alakítják. Kutatásom során választ szerettem volna kapni arra, hogy milyen tényezők alakítot-ták itt a vármegyében a gasztronómiát. Vajon mennyire befolyásolhatták a magyar konyhát az itt élő nemzetiségek? A történelem folyamán mennyire maradhattak meg ezek a tradí-ciók? Mennyit változott a magyar gasztronómia a szocializmustól napjainkig? Mik voltak ezek a hatások és jelenleg milyen irányba tart a gasztronómia? Célkitűzésem pedig egy át-fogó kép megalkotása a vasi gasztronómia évszázados alakulásáról és ezek okairól. A kutatási módszerek területén a dolgozatomban a szakirodalomra és az interjúkra támasz-kodtam. A régi szakács-, és gasztronómiaikönyvek, újságcikkek és tanulmányok során a német, horvát, szlovén és magyar nemzetiségekről és étkezési szokásaikról kaptam átfogó képet. A magyar gasztronómián az évszázadok során mindhárom nemzetiség rajta hagyta a nyomát, amelynek a népek békés közös együttélése adhatott jó kiindulást. A történelem folyamán a békeidők - mint a dualizmus - korában terjedtek el olyan ételek itthon, mint a rántott szelet, vagy a rétes, melyeket természetesen a magyar és a vasi konyhába is beépül-tek és idővel a tájra jellemző ízvilágot nyertek el. A történelem során - a két világháború alatt és az utána - lévő politikai átalakulások miatt a nemzetiségek elvesztették befolyásu-kat a megyében kitelepítések, elcsatolás vagy elmagyarosodásuk miatt. A második világháborút lezáró eseményeket követően Magyarország nyugati határára ,,vasfüggönyt’’ húztak, mely hazánkat a nyugattól teljesen elszigetelte. Ebben a közegben a magyar gasztronómia ismét virágzásnak indult, mely következtében a vasi éttermek a tradíciós ételeket ismét felelevenítve és tökéletesítve a vendégek tányérjaira vitték. Ez az irányzat a határon túlról az osztrák lakosságot is bevonzotta. A dualizmus idejében meg-kedvelt magyar fogásoknak akkora kultusza lett, hogy egészen Bécsből képesek voltak az emberek elutazni, hogy ezeket megkóstolhassák. A rendszerváltáshoz közeledve a szaká-csok lehetőségei ismét nyílni kezdtek és az újonnan tanult nyugati konyhatechnológia egyes elemeit a gasztronómia szolgálatába állították. Ilyen új technológia volt a souvidáló vagy a sokkoló használata. A rendszerváltást követően a nyugati kulináris újdonságok hamar meghódították a vasi la-kosokat és az éttermeket. Az olasz, francia és amerikai irányzatok a 90-es évek után meg-határozó irányai voltak a vasi gasztronómiának, melynek következtében a magyar ételek háttérbe szorultak. Az évek múlásával és az új gasztrokultúra megjelenésével a magyar tra-dicionális ételek nagy része eltűnt a vasi éttermek kínálatából. A kész és félkész ételek pe-dig a szakácsszakma hígulásához és a minőség romlásához vezettek. A jelenlegi irányzatok megpróbálnak visszatérni a tradicionális ételekhez és újra felfedezni a vasi hagyományos ételek világát.
Magyar cím
Vas vármegye gasztronómiája
Angol cím
The gastronomy of Vas country
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
LKK - Ökológiai Gazdaságtan Intézet
Szak
LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KBAN-24/10
Mű típusa: | Szakdolgozat |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Bálint Nagy |
Dátum: | 27 Jún 2024 08:50 |
Utolsó módosítás: | 27 Jún 2024 08:50 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/13152 |
Actions (login required)
Tétel nézet |