Néphagyományok jelentősége a Sokorói-dombság óvodáiban – különös tekintettel a Ménfőcsanaki Óvodára

Korognainé Széber, Anita (2024) Néphagyományok jelentősége a Sokorói-dombság óvodáiban – különös tekintettel a Ménfőcsanaki Óvodára. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of KorognaineSzeberAnita_Nephagyomanyok_jelentosege_Sokoroidombsag_ovodaiban_Menfocsanak_Szakdolgozat_2024.pdf] PDF
KorognaineSzeberAnita_Nephagyomanyok_jelentosege_Sokoroidombsag_ovodaiban_Menfocsanak_Szakdolgozat_2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (11MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a néphagyományok jelentőségéről, megőrzéséről írok az óvodai nevelésben, a Sokorói-dombság óvodáiban, kiemelten a Ménfőcsanaki Óvodáról. Mindezt megvizsgálom az óvodapedagógusok, a szülők és a gyermekek szemszögéből is. Kutatásom célja, hogy bemutassam a Sokorói-dombság környékén lévő óvodák hagyományápolásának jelenlétét. A hagyományok átadása és ápolása kiemelten fontos feladat. Ebben a folyamatban különösen nagy szerepük van a pedagógusoknak, hiszen nap mint nap közvetlen kapcsolatban állnak a fiatalabb generációval. Megvizsgálom, hogy milyen formában és mértékben valósulnak meg a hagyományok, jeles napok, világnapok az óvodák mindennapjaiban, valamint hogyan értékelik ezt a szülők. Mennyire valósul meg az értékek továbbadása a következő generációk számára. Megvizsgálom, hogy a gyerekek számára összeállított képsorozat alapján az óvoda ünnepei, jeles napjai mennyire maradtak meg emlékezetükben. A fenti témában és a kérdésekre a választ kérdőíves formában kérdezem meg a szülőktől és az óvódapedagógusoktól, a gyerekekkel pedig interjút készítettem az összegyűjtött képekről. A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az óvodapedagógusok számára meghatározó fontosságú, hogy mindent megtegyenek azért, hogy minél érdekesebb, játékosabb módon építsék be a gyermekek mindennapjaiba a hagyományokat, jeles napokat, világnapokat. Mivel a szülők többsége úgy gondolja, hogy elegendő az intézményben rendezett hagyományőrző programokon való részvétel, így annál fontosabb az óvodapedagógusok által átadott kultúra, népszokás. Az ünnepek, szokások közösséget teremtenek, hordozzák a kultúrát és az összetartozás élményét is megteremtik.

Magyar cím

Néphagyományok jelentősége a Sokorói-dombság óvodáiban – különös tekintettel a Ménfőcsanaki Óvodára

Angol cím

The importance of folk traditions in the kindergartens of the Sokoro Hills - Ménfőcsanak

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Molnár, Dr. Katalin
egyetemi docens

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Anita Korognainé Széber
Dátum: 17 Szep 2024 11:39
Utolsó módosítás: 17 Szep 2024 11:39
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12706

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet