A TANULÁSI NEHÉZSÉG JELEINEK KORAI ÉSZLELÉSE ÉS AZOK DELACATO MÓDSZERÉN ALAPULÓ MOZGÁSTERÁPIÁVAL TÖRTÉNŐ KORREKCIÓJA

Csiki-Rátai, Klaudia (2024) A TANULÁSI NEHÉZSÉG JELEINEK KORAI ÉSZLELÉSE ÉS AZOK DELACATO MÓDSZERÉN ALAPULÓ MOZGÁSTERÁPIÁVAL TÖRTÉNŐ KORREKCIÓJA. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Csiki-Rátai Klaudia - VP0CX2 - GYógypedagógia, levelező 2024.pdf] PDF
Csiki-Rátai Klaudia - VP0CX2 - GYógypedagógia, levelező 2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a tanulási nehézség jeleinek korai észlelése és azok Delacato módszerén alapuló mozgásterápiával történő korrekciója. A különböző mozgásterápiákat ez elmúlt években sikeresen alkalmaztam gyermekeim fejlesztésére is, így elkötelezett lettem irányukba. Napjainkban egyre több a tanulási nehézséggel küzdő, iskolakészületlenül iskolába kerülő gyermek, melynek többek között oka a mozgásszegény életmód. A gyermekeket séta helyett autóval viszik óvodába, játszótér helyett a lakásban töltik szabadidőjüket, ahol nem tudnak hintázni, fára mászni. Hiányoznak azok a mozgásformák, melyek az idegrendszer érését segítenék. A szülők túlféltése is egyre nagyobb problémát okoz. Kutatási célom kideríteni, hogy a szenzomotoros integrációs terápiák milyen mértékben tudják a gyermek idegrendszerét fejleszteni, továbbá, hogy a terápia milyen mértékben segít a tanulási nehézséggel küzdő gyermekeket, valamit milyen mértékben javítja az iskolaérettlenség tüneteit. Kutatásom során esettanulmányomban három, Delacato módszerén alapuló mozgásterápia, a tervezett szenzomotoros trénink, az alapozó terápia és a Kulcsár féle mozgásterápia eredményeit vizsgáltam. Eredményeimet a szülőkkel folyatatott mélyinterjúkra, és az elém tárt dokumentumokra alapoztam. Hipotéziseim bizonyítást nyertek. Fontos a tünetek korai felismerése és szükség esetén a megfelelő terápia elkezdése. Az idegrendszeri fejletlenségnek jól látható jelei vannak, ezeket a védőnőknek, háziorvosoknak, óvodapedagógusoknak fel kellene ismerni és jelzést adni a szülők felé, tájékoztatni a terápiás lehetőségekről. Ha az ilyen esetekben az idegrendszer érését elősegítő mozgásterápia időben megvalósulna, sokkal kevesebb iskolakészületlen, tanulási nehézséggel küzdő gyermek kerülne be az iskolapadba.

Magyar cím

A TANULÁSI NEHÉZSÉG JELEINEK KORAI ÉSZLELÉSE ÉS AZOK DELACATO MÓDSZERÉN ALAPULÓ MOZGÁSTERÁPIÁVAL TÖRTÉNŐ KORREKCIÓJA

Angol cím

EARLY DETECTION OF THE SIGNS OF LEARNING DISABILITIES AND THEIR CORRECTION WITH EXERCISE THERAPY BASED ON DELACATO'S METHOD

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Gyógypedagógia (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vigh-Dajcs, Bernadett
mesteroktató

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Klaudia Csiki-Rátai
Dátum: 17 Szep 2024 08:46
Utolsó módosítás: 17 Szep 2024 08:46
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12637

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet