Kötődés és kilátások, Felmérés az anya-lánya kapcsolatokhoz való hozzáállásról a különböző generációk tükrében

Németh, Zsóka Sára (2024) Kötődés és kilátások, Felmérés az anya-lánya kapcsolatokhoz való hozzáállásról a különböző generációk tükrében. MA/MSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of diplomamunka_nemeth-zsoka-sara_e80jmx.pdf] PDF
diplomamunka_nemeth-zsoka-sara_e80jmx.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Ki mit hoz otthonról, szokás mondani, viszont ebbe mélyebben belegondolni igazán izgalmas. Szakdolgozatomban az ,,otthonról hozott”, elsősorban az anyáról lányára szálló tanult viselkedés mintákkal, kötődés formákkal, anyák által ejtett sebekkel, illetve a kora gyermekkor lélektani fejlődésre gyakorolt anyai hatással fogok foglalkozni, illetve a családban lányként vagy anyaként átélt megrázó események életünkre való hatásaival is foglalkozom. A trauma egy gyakori és gyakran életet megváltoztató élmény, amely mély hatást gyakorolhat az egyénre és kapcsolataira. Míg sok kutatás a traumák egyéni hatásaira összpontosított, egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a trauma generációkon át is átadható. Az anya-lánya kapcsolat különösen fontos ebben az összefüggésben, mivel az anyák gyakran az elsődleges gondozók és példaképek lányaik számára, és jelentős szerepet játszhatnak tapasztalataik és megküzdési stratégiáik kialakításában. Azonban keveset tudunk arról, hogy a trauma élménye hogyan befolyásolja az anya-lánya kapcsolatot, és hogy ez a kapcsolat hogyan segítheti elő vagy hátráltathatja a gyógyulási folyamatot. Jelen tanulmány erre kíván választ keresni a trauma és az anya-lánya kötelék kapcsolatának vizsgálatával. A tanulmány feltáró jellegű, eredményeit a jövőben az anya-lánya kapcsolat még mélyebb megismerésére használnám. Ahhoz, hogy élesebb képet kapjunk szakdolgozatom középpontjában álló témáról, érdemes a tágabb ismeretkört is megvizsgálni. Éppen ezért kezdem a dolgozatomat egy-két fontosabb fogalom tisztázásával, definíciókkal, egy kitekintéssel a kötődéselméletek megszületésével, Bowlby és Ainsworth munkájának fontosabb állomásainak ismertetésével, illetve a család, mint első szocializációs színtér közelebbről való megvizsgálásával.

Magyar cím

Kötődés és kilátások, Felmérés az anya-lánya kapcsolatokhoz való hozzáállásról a különböző generációk tükrében

Angol cím

Attachment and prospects, Survey of attitudes towards mother-daughter relationships in the light of different generations

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Neveléstudomány (MA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mundy, Péter András
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Zsóka Sára Németh
Dátum: 17 Szep 2024 08:40
Utolsó módosítás: 17 Szep 2024 08:40
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12441

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet