Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő kisiskolás gyerekek kinetikus iskolarajzainak üzenete

Schönwald, Gyöngyi (2024) Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő kisiskolás gyerekek kinetikus iskolarajzainak üzenete. Egyéb, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_schönwaldgyöngyi_a023uk.pdf] PDF
szakdolgozat_schönwaldgyöngyi_a023uk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásomban a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő kisiskolás gyerekek kinetikus iskolarajzait vizsgálom, összehasonlítva azt a tipikus fejlődésű kortársaik munkáival. A kinetikus rajzelemzés módszerével a gyerekek személyiségéről, társaikhoz, tanáraikhoz fűződő viszonyukról, lelkiállapotukról, iskolai kötődésükről szeretnék mélyebb, pontosabb képet kapni. A dolgozatom elméleti részében a különböző rajztesztek történeti hátterét járom körbe, majd a kinetikus rajztesztek változatairól, módszeréről írok. Kitérek a Szabó- Virányi féle iskolai kötődést vizsgáló kutatási eredményekre is. Leendő fejlesztőpedagógusként, elsősorban a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő kisiskolás gyerekek rajzainak vizsgálatára fókuszálok, de bizonyos megfigyelési szempontok összehasonlító elemzésével, statisztikai kimutatással, érintem a korcsoport tipikus fejlődésű tanulóit is. Hipotéziseim a következők: 1. Különbséget mutatnak a tipikus fejlődésű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekek kinetikus iskolarajzai. 2. A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekek rajzaiban nem a tanórai, inkább a szabadidőhöz, sporthoz köthető baráti kapcsolatok a jellemzőek. 3. Több a pozitív tanárkép ábrázolás a rajzokon, mint a negatív. 4. A Szabó- Virányi féle iskolai kötődést vizsgáló kutatási eredmények összetevői, megjelennek a kisiskolás gyerekek kinetikus iskolarajzaiban.

Magyar cím

Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő kisiskolás gyerekek kinetikus iskolarajzainak üzenete

Angol cím

The message of the kinetic school drawings of elementary school students with integrational, learning and behavioral difficulties

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Fejlesztőpedagógia (PSZV)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Zsubrits, Dr. Attila
egyetemi docens, PhD

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Gyöngyi Schönwald
Dátum: 04 Szep 2024 14:10
Utolsó módosítás: 04 Szep 2024 14:10
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12347

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet