Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében

Márkus, Veronika (2025) Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Márkus Veronika-Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében-szakdolgozat.pdf] PDF
Márkus Veronika-Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében-szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az egészséges táplálkozás szerepe a kisgyermekkorban, különösen az óvodás korú gyermekek esetében. A helyes, változatos és egészséges táplálkozással a felnőttkori betegségeg nagy része megelőzhető, ha a szülők, később pedig a pedagógusok is odafigyelnek a gyermekeink táplálkozására. Mivel a 3-6 éves korú gyermekek az idejük nagy részét általában az óvodában töltik, a közétkeztetés kulcsszerepet játszik az egészséges táplálkozás megalapozásában. A kutatásunk célja volt megvizsgálni az óvodai közétkeztetés színvonalát és sikerességét. A kutatással azt vizsgáltuk, hogy az étkeztetés mennyire egészséges, változatos, és mennyire tudja lekövetni az új trendeket, illetve az egyéni és különleges igényeket. Az online kérdőíves vizsgálatban az óvodapedagógusokat kérdeztük meg arról, hogy mennyire elégedettek az étkeztetésre kínált ételekkel. Mik a tapasztalataik a gyermekek otthoni táplálkozási szokásairól, a saját vagy a külsős konyhát tartják-e elfogadhatóbbnak, és mennyire fogadják el a gyermekek a felkínált ételeket. Azt feltételeztük, hogy a pedagógusok nem elégedettek a közétkeztetéssel, és mind a részükről, mind pedig a gyermekek részéről sok az elutasított étel. Úgy gondoljuk, hogy szükség lenne új változásokra, és a közétkeztetés megreformálására, ahogy arra a magyar iskolai menzákon már egyre több helyen sor is került a svédasztalos rendszer bevezetésével. Hipotéziseink nagy részben beigazolódtak, mert a pedagógusok döntő többsége csak alkalmanként elégedett a felkínált ételekkel, és sokuk nem elégedett sem a mennyiséggel, sem a minőséggel. A tapasztalataik alapján a gyerekek a családjaik körében egyre több gyorséttermi, félkész vagy mirelit ételt fogyasztanak, és eltűnőben vannak az olyan hagyományos ételek, mint például a főzelékek. A közétkeztetésben a kevesebb só – és cukorhasználattal az óvodapedagógusok egyetértenek, de a – véleményük szerint – minőségibb alapanyagokra és egészségesebb konyhatechnikai eljárásokra lenne szükség a sikeresebb megvalósítás érdekében.

Magyar cím

Az egészséges táplálkozás releváns szerepe a kisgyermekek fejlődésében

Angol cím

The relevant role of healthy eating in young children's development

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Művészeti és Sporttudományi Intézet

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Simonné Kajtár, Gabriella
mestertanár

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Veronika Márkus
Dátum: 15 Júl 2025 05:29
Utolsó módosítás: 15 Júl 2025 05:29
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/14784

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet