A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság gazdálkodásának átfogó elemzése

Rácz Anett, (2015) A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság gazdálkodásának átfogó elemzése. BA/BSc, Közgazdaságtudományi Kar.

[img] PDF
KBAN-15_90.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1357Kb)

Abstract

Azért választottam szakdolgozatom témájának egy vállalkozás átfogó elemzését, mert úgy gondolom, hogy a mai gyorsan változó gazdasági környezetben elengedhetetlen, hogy a vállalkozások az üzleti év lezárása után visszatekintsenek és értékeljék gazdálkodásukat. Ennek módja a beszámolók alapján történő elemzés, mely kiterjed a vállalkozás vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetére, valamint hatékonyságának vizsgálatára. Ehhez eszköz-szerkezeti-, tőkeszerkezeti-, fedezeti-, likviditási-, adósságszolgálati-, jövedelmezőségi- és hatékonysági mutatókat számoltam, valamint képeztem mutatószámokat a vállalkozás cash flow-kimutatása alapján is. Célom az volt, hogy a mutatószámok alapján átfogó képet kapjak a vállalkozás 2010. és 2014. közötti időszakának működéséről és gazdálkodásáról, valamint a változásokat előidéző okokat feltárjam. A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. – ahogy a nevében is hordozza – mezőgazdasági termékek, így agronómiai input anyagok, mezőgazdasági gépek, berendezések és alkatrészek értékesítésével, valamint terménykereskedelemmel foglalkozik. Ebből következik, hogy – kereskedelmi jellege ellenére – hordozza a mezőgazdasági gazdálkodás minden következményét. Ezért értékesítései és bevételei szezonálisak, függnek az időjárástól, illetve a gépek és nagyobb értékű berendezések értékesítését rendkívüli módon befolyásolja a kormányzati politika, vagyis az Európai Uniós és állami pályázatok, valamint a Növekedési Hitelprogram A vevők köréből adódóan olyan fizetési konstrukciók kerültek kidolgozásra a vállalkozásnál, melyek lehetővé teszik partnerei számára a halasztott fizetést, az átutalást, illetve a kompenzálást (jellemzően a KITE Zrt. felé értékesített termény ellenértékéből). Ezek ugyan csekély kockázatot jelentenek a vállalkozás számára – hiszen előbbi két fizetési mód feltétele a szigorú vevőminősítési rendszernek való megfelelés, utóbbi fedezete pedig maga a termény –, ugyanakkor ezek nem azonnal – sokszor éven túl – realizálódó bevételek, melyek – kellő odafigyelés hiányában – likviditási problémákat okozhatnának. A vizsgálat eredményeképpen elmondható, hogy a vállalkozás eredményesen gazdálkodott a vizsgált időszakban. Vagyoni helyzete tükrözi a kereskedelmi vállalkozások sajátosságait. Pénzügyi helyzetét, jövedelmezőségét és hatékonyságát a forgalomnövekedésből adódó készletnövekedés és az ehhez kapcsolódó rövid lejáratú kötelezettség-növekedés kis mértékben kedvezőtlenül érintette ugyan, azonban a vállalkozás nagy figyelmet fordít ezekre a területekre. Így ez sem nevezhető kedvezőtlennek, főként mivel forgalomnövekedésből következik, mely minden kereskedelmi vállalkozás fő célja.

Magyar cím

A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság gazdálkodásának átfogó elemzése

Angol cím

Comprehensive economic analysis of the KITE Agricultural Service Provider and Commercial Private Company Limited by Shares

Institution

Nyugat-magyarországi Egyetem

Faculty

Közgazdaságtudományi Kar

Tanszékcsoport/intézet

KTK - Pénzügyi és Számviteli Intézet

Specialization

KTK - Pénzügy és számvitel alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Pataki László, Dr. egyetemi docens, PhDlpataki@ktk.nyme.hu

Local id

KBAN-15/90

Item Type: Szakdolgozat
Depositing User: Rácz Anett
Date Deposited: 2016. Feb. 08. 14:20
Last Modified: 2016. Feb. 08. 14:20
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/998

Actions (login required)

View Item View Item