Bécsi, Attila Béla (2022) Innováció térhódítása a szállodák világában. MA/MSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
KMAN-22_12.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozat a szállodai innovációk témáját járja körül a smart megoldások és a fenntarthatósági szemlélet megközelítésében. A munka központi témáját a Nyugat-Dunántúli régió, azon belül is Sopron és környéke, még tovább szűkítve a Fertő tó UNESCO-világörökség részét képező terület turisztikai attrakciófejlesztése jelenti. A diplomamunka egy fiktív szálloda létesítését tűzi ki célul a Fertő tó partján, így részletesen vizsgálja a turisztikai keresletet és kínálatot, elemzi a versenytársakat a régióban, Magyarországon és a szomszédos Ausztria vonatkozásában is. A tanulmány komoly hangsúlyt fektet a Fertő tavi beruházások bemutatására, különös tekintettel a Fertő Part fejlesztésre, amely határozatlan ideig szünetel azt követően, hogy a hazai és nemzetközi zöld szervezetek, a lakosság és az UNESCO is felemelte a hangját az építkezések ellen. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat megtalálta a legérzékenyebb pontokat, a fiktív szállodai koncepció már ezek kijavításával kerül megfogalmazásra. Ez azt jelenti, hogy a tájidegen szálloda helyett egy olyan komplexumot képzel el, amely felhasznált építőanyagaiban teljes mértékben fenntartható és ökotudatos, a hotel üzemeltetésének önfentarthatóságát pedig az alkalmazott megújuló energiaforrások segítik elő. A fiktív projekt felvázolása kitér a létesítendő szálloda méretére, sajátosságaira, egyedülálló elhelyezkedésére, továbbá a finanszírozását is pontosan ismerteti. A projekttervben kifejtésre kerülnek a fenntarthatósági szemléletmódon erősítő szolgáltatások, az ökotudatos, innovatív eszközök és rendszerek, amelyek a mindennapos működést segítik elő és azok az élményalapú fejlesztések is, amelyeket a vendégek kényelmének fokozása érdekében alkalmazna a FertőGreen szálloda. Ebbe az újgenerációs applikációs mellett az automatizációs megoldások is bele tartoznak, amelyek egyszerre segítik elő a szálloda környezetre gyakorolt hatásának minimalizálását és a személyre szabott szolgáltatásokat is. A dolgozat primer kutatás keretében egy kérdőíves felméréssel vizsgálta a fogyasztói motivációkat a szállodai szobafoglalás és a zöld megoldások kapcsolatában, emellett egy STEEP elemzést is tartalmaz, amelyben azokat a projektet befolyásoló tényezőket analizálja, amelyek társadalmi, technológiai, gazdasági, természeti és politikai környezetből származnak, továbbá a bemutatott innovációk közül többnek a gyakorlati alkalmazását is taglalja. A diplomadolgozat konklúzióját tekintve rögzíti a sikeres szállodai beruházások fókuszpontjait, melyek közül az utazási trendek követése, a személyre szabottság, az élményalapú szolgáltatások nyújtása, az egészségtudatosság és az innovációk mellett a fenntarthatóság is egy külön pillért jelent. A Fertő tavi beruházások igazolják ugyanis azt, hogy amennyiben egy UNESCO világörökségi helyszínen ez nem jelenti a beruházás alfáját és ómegáját, az a projekt bukásra van ítélve.
Magyar cím
Innováció térhódítása a szállodák világában
Angol cím
The expansion of innovation in the world of hotels
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet
Szak
LKK - Vállalkozásfejlesztés mesterszak (MA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KMAN-22/12
Mű típusa: | Diplomadolgozat (MA/MSc) |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Attila Béla Bécsi |
Dátum: | 02 Máj 2023 07:39 |
Utolsó módosítás: | 14 Szep 2023 13:36 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/9594 |
Actions (login required)
Tétel nézet |