A koronavírus gazdasági és környezeti hatásai a Grácia Étterem és Pizzéria vonatkozásában

Szabó-Kóbor, Lili (2021) A koronavírus gazdasági és környezeti hatásai a Grácia Étterem és Pizzéria vonatkozásában. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KFOL-21_07..pdf] PDF
KFOL-21_07..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus 2020 tavaszán villámcsapásként robbant be a köztudatba. Magánszemélyeket, vállalkozásokat kényszerített a padlóra. A járvány okozta intézkedéseket a turizmus- vendéglátás szektora sínylette meg a legnagyobb mértékben. Magyarországot a vírus egy gazdaságilag feltörekvő pályán érte, így az első hullám után a források szerint a magyar GDP képes volt növekedésre, ez azt mutatja, hogy a hazai gazdaság helyreállóképessége kitűnő. Az, hogy a második és a harmadik hullámnak milyen gazdasági következményei lesznek egyelőre csak megjósolni tudják az elemzők, de mindenképpen visszaveti a helyreállást. A magyarországi vállalkozások válságkezelési módszereinek vizsgálata közben az tapasztalható, hogy a legtöbb vállalkozás a gyors eredményt ígérő lépéseket tették meg leghamarabban, mint többek között a kiadások csökkentése, a likviditás javítása. A beszámoló a Grácia Étterem és Pizzéria működésének és környezetének változását vizsgálja a vírushelyzetben. A környezetelemzésben már felismerhető volt, hogy a legnagyobb kihívást az újraindulásban a fogyasztói magatartás változása fogja okozni, valamint a versenytársak szolgáltatásainak kibővítése és az új belépők költséghatékony működése. A 2020-as forgalom elemzésénél, habár a 2019-es évhez képest egy minimális 0,3 százalékos bevétel növekedést könyvelhet el az étterem, az újabb és újabb hullám és korlátozás bevezetésével a 2021-es év gazdasági sikerének esélye egyre nagyobb mértékben csökken. A vizsgálat során megállapítható, hogy a legnagyobb kihívást a vendégek visszacsábítása, valamint a megfelelő munkaerő természetes fluktuációjának a szinten tartása és az alapanyagárak emelkedése fogja jelenteni. Éppen ezért a vállalkozásnak a legjobb költséget biztosító stratégiát kell alkalmaznia, amit a kiadások folyamatos ellenőrzésével és az árak alacsony szinten tartásával tud végezni amellett, hogy minőségi szolgáltatást nyújt a vásárlóinak. Ezzel a stratégiával képes lesz a vendégkörét megőrizni, illetve új vendégeket szerezni költséghatékony működés mellett.

Magyar cím

A koronavírus gazdasági és környezeti hatásai a Grácia Étterem és Pizzéria vonatkozásában

Angol cím

The economic and environmental effects of corona virus on Grácia Restaurant

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV KTK - Üzleti Tudományok Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)

Szak

LKK - Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Németh, Nikoletta
adjunktus

Helyi kari azonosító

KFOL-21/07

Mű típusa: Záródolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Lili Szabó-Kóbor
Dátum: 16 Jún 2021 13:52
Utolsó módosítás: 14 Szep 2023 10:49
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/8003

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet