Csefregi, Alexandra (2021) A soproni desztináció éttermi fogyasztási szokásainak elemzése a vendéglátók véleménye alapján. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
SZAKDOLGOZAT végleges 3.0 aláírott.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatom témáját illetően Sopron és az agglomerációban fellelhető fogyasztói preferenciák megvizsgálását választottam, melyet a vendéglátóegységek üzemeltetőinek szempontjából elemeztem. Kutatásomat az is indokolja, hogy szerettem volna mélyebben belelátni a desztinációban megtalálható fogyasztók éttermi fogyasztásaiba. Szakdolgozatom első felében kitérek a gasztronómia ismertetésére, valamint fejlődéstörténetére is. Ezen rész megemlítését fontosnak tartom, hiszen az elmúlt évek során számos változáson ment keresztül a táplálkozási és fogyasztói igényünk. A fejlődéstörténet során számos étkezési szokásunk maradt fent napjainkban, melyek meghatározzák a fogyasztók igényeit. Dolgozatom további részében definiálom az étkezési trend fogalmát és bemutatom a jelenlegi nemzetközi étkezési trendeket. Továbbá kitérek a magyar gasztronómia kialakulására és a hazai kínálatban megjelenő étkezési preferenciákra. Dolgozatomban a fogyasztói igényekhez kapcsolódó fogalmak körül járásával hipotézis elemzéseket is végeztem. A saját kutatásom elején ismertetem az általam megvizsgált területet, mely jelen esetben Sopron és Fertőtáj desztináció. A térség behatárolását követően elemeztem az éttermek kínálatát, elhelyezkedésüket is. Ezen kutatásból kiindulva vizsgáltam meg a fogyasztók igényeit, majd pedig az ehhez igazodó kínálatot. Azonban megfigyelhető, a térségi és a városi fogyasztók preferenciáinak különbözősége, így ezen tényezők határozzák meg egy-egy étterem kínálatát. Továbbá számos tényező befolyásolja a vendéglátóegységek vendégkörét, valamint kínálatát is.
Magyar cím
A soproni desztináció éttermi fogyasztási szokásainak elemzése a vendéglátók véleménye alapján
Angol cím
Analysis of the restaurant consumption patterns of the Sopron destination based on the host opinion
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
x - ARCHIV KTK - Nemzetközi és Regionális Gazdaságtani Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)
Szak
LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KBAN-21/14
Mű típusa: | Szakdolgozat |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Alexandra Csefregi |
Dátum: | 07 Máj 2021 09:03 |
Utolsó módosítás: | 14 Szep 2023 13:50 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/7844 |
Actions (login required)
Tétel nézet |