A borturizmus jelentősége a borászatok szempontjából a Sopron-Fertődi kistérségben.

Kánya, Diána (2019) A borturizmus jelentősége a borászatok szempontjából a Sopron-Fertődi kistérségben. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KBAN-19_09.pdf] PDF
KBAN-19_09.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A témaválasztásomat elsősorban a Sopron térségében hosszú múltra visszatekintő bortermelés motiválta. A fő célom az volt, hogy feltárjam a jelenlegi borászatok és a borturizmus jelentőségét a Sopron-Fertődi kistérségben. A szakdolgozat megírásához többféle módszert alkalmaztam. A primer kutatás során különböző kérdőívek segítségével vizsgáltam a Sopron-Fertődi kistérség borászatait. Az adatgyűjtés időtartama 2018. február 1-től 2018. október 31-ig tartott. Egyrészt értékeltem az itt levő huszonkét borászat működését és borturizmusban való részvételét. Másrészt a Sopron-Fertődi kistérség szálláshelyeinek borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatásait is tanulmányoztam. A további alkalmazott módszerek között még a SWOT analízis, interjúk és az esettanulmány szerepelt. Szekunder kutatásomban a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalmat elemeztem. A kutatás igazolta, hogy a Sopron-Fertődi kistérségben a borkóstolás komplex szolgáltatásként jelenik meg, mert általában mindig van más motiváció is, ami borkóstoláshoz kapcsolódik. Ez lehet a természeti, történelmi, kulturális stb. látnivalók felfedezése esetleg wellness szolgáltatások igénybevétele, mivel a térség ezekben és sok más turisztikai kínálatban is rendkívül gazdag. Ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borturizmus komplexitásának köszönhetően, más turisztikai ágazatnak és turizmusban tevékenykedő szereplőknek, mint például szálláshelyeknek, vendéglőknek is fellendülést hozhat a térségben. A kérdőíves felmérés alátámasztja azt is, hogy ha csak minimálisan is, de vendégforgalom növekedés tapasztalható a térség szálláshelyei körében a szüreti időszakban. Legfőbb trendnek mondható, hogy a Fertő tó közelsége nagyobb számú vendéget vonz a térségbe, ami kedvezően hat a borturizmus fejlődésére is. A kistérség borászatai és a szálláshelyei közötti még nagyobb üzleti kapcsolat kiépítésével, mint például csomagajánlatok létrehozásával, számottevően növelhető a térség vendégforgalma. Részben ezért is kedvezőtlen, hogy hiányzik a térség borászatainak közös marketingtevékenysége, összefogása és szervezet sem támogatja a működésüket. A kérdőív igazolta, hogy a borászatok legnagyobb problémája a minőségi és mennyiségi munkaerőhiány, ami sokszor alkalmi, ideiglenes munkahelyteremtő jellegével is összefügghet. Diák és nem tartós munkát keresőknek tökéletes lehetőség lehet.A jövőre nézve az egyik legfontosabb teendők közé sorolható egy olyan turisztikai központ létrehozása, ahol csak a helyi termékek kerülhetnek árusításra, ezzel erősítve a borászatok együttműködését és a borturizmusban játszott szerepük erősítését.

Magyar cím

A borturizmus jelentősége a borászatok szempontjából a Sopron-Fertődi kistérségben.

Angol cím

The importance of wine tourism for winemakers in the Sopron-Fertőd micro-region.

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

x - ARCHIV KTK - Nemzetközi és Regionális Gazdaságtani Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)

Szak

LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss, Edit Éva
egyetemi tanár

Helyi kari azonosító

KBAN-19_09

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Diána Kánya
Dátum: 27 Máj 2019 10:40
Utolsó módosítás: 03 Már 2023 10:13
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/5168

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet