Erdélyi-Sipos, Alíz (2018) Az egészséges táplálkozás, az új magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® kommunikációja. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
DIPLOMADOLGOZAT_20180416_FINAL2_alairt_20180424.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a nem fertőző, idült betegségek 80%-a összefügg a táplálkozással. Nincsenek egységes letisztult vélemények az élelmiszerek, nyersanyagok egészségességét vagy biztonságosságát tekintve. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kidolgozott egy új, a magyar lakosságnak szóló, közérthető ajánlást. A diplomadolgozatom célkitűzése, hogy bemutassam az új hazai táplálkozási ajánlást az OKOSTÁNYÉR® -t, kiemelten fókuszálva a kommunikációra. Ezen belül 4 fő irányvonalat különítettem el: 1. A szakmai ajánlás készítése során a tudományos eredmények, evidenciák lefordítása hétköznapi nyelvezetre. 2. Az elkészült új hazai táplálkozási ajánlás kommunikálása, bemutatása a szakma számára. 3. Az elkészült új hazai táplálkozási ajánlás kommunikálása, bemutatása a lakosság számára. 4. A gyakorlati megvalósulást, a mindennapokba történő beágyazódást segítő egyéb információk kidolgozása és eljuttatása a lakosság számára. Az OKOSTÁNYÉR® megalkotásakor nemcsak a legújabb tudományos eredményeket vettük figyelembe, hanem megjelenésében, az információk átadásában használtuk a média és a marketing nyelvezetét, figyelve arra, hogy az információ hitelessége ne sérüljön. Az OKOSTÁNYÉR® elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlását. Az OKOSTÁNYÉR® kommunikációja egy időben indult el azon szakemberek felé, akik az egészségügyben, prevencióban, élelmiszeriparban dolgoznak és a lakosság felé. 2016 márciusától 2017 novemberéig 46 konferencián és rendezvényen mutattuk be az OKOSTÁNYÉR®-t, Az új táplálkozási ajánlásnak a lakossági kommunikáció elkezdése óta 2016. április 14-től – 2017. augusztus 31-ig 223 megjelenése volt, amiből print: 40, online: 171, rádió: 7, Tv: 5. A könnyebb elérés érdekében, számos újságban és kiadványban jelent meg színes formátumban összességében mintegy 700.000 példányszámban. Mindezeken túlmenően számos nagy létszámú rendezvényen A4-es és A3-as formátumban osztottuk ki a lakosság számára. Az új táplálkozási ajánlás ismertségét egy edukációs program keretében mértem fel 2017-ben és 2018-ban 9. és 10. osztályos gyermekek körében /n=944 (1. felmérés) és 903 (2. felmérés)/. A felhasznált kérdőív alapján történt vizsgálatból kiderül, hogy a tanárok által történt tematika leadását követően a gyerekek közel 73%-a tisztában van azzal, hogy jelenleg az új táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® határozza meg az egészséges táplálkozás alapelveit. Mindez jelentős különbséget jelent az induláskor felvett adatokhoz képest, hiszen korábban a táplálék piramist jelölték meg többségében a célcsoportban résztvevők. Az OKOSTÁNYÉR® ismertségének jelentős arányú növekedése bizonyítja az edukáció hatékonyságát, eredményességét. Ez rávilágít arra, hogy az új táplálkozási ajánlás kommunikációjának folytatásával elérhetjük, hogy a hazai felnőtt lakosság körében is hasonló eredményességet érjünk el.
Magyar cím
Az egészséges táplálkozás, az új magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® kommunikációja
Angol cím
Communication strategies on healthy eating, the new hungarian dietary guideline, the OKOSTÁNYÉR®
Intézmény
Nyugat-magyarországi Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
x - ARCHIV KTK - Közgazdasági és Módszertani Intézet (megszűnt: 2021.06.30.)
Szak
LKK - Egészségügyi szóvivő és kommunikációs szakirányú továbbképzés (PG)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KSZ-18/02
Mű típusa: | Diplomadolgozat (Egyéb) |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Alíz Erdélyi-Sipos |
Dátum: | 26 Máj 2018 14:13 |
Utolsó módosítás: | 02 Ápr 2020 10:51 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/4141 |
Actions (login required)
Tétel nézet |