A magyar kőris (Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR) és a magas kőris (Fraxinus excelsior L.) hibridjeinek morfometriai és genetikai vizsgálata

Silnicki Ádám József, (2015) A magyar kőris (Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR) és a magas kőris (Fraxinus excelsior L.) hibridjeinek morfometriai és genetikai vizsgálata. MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.

[img] PDF
Diplomaterv_Silnicki_2015.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (7Mb)

Abstract

A magyar kőris, illetve a magas kőris mind vegetatív, mind generatív szerveik morfológiáját tekintve rendkívül változatos képet mutatnak, s közeli rokonságuk, valamint részben átfedő elterjedésükkel összefüggésben feltételezhetően létrehoznak közös hibrideket. Ezt a tulajdonságukat kihasználva a szerző megkísérli feltárni ezen dendrotaxonok genetikai alapú kapcsolatait, generatív és vegetatív szerveinek morfológiai változatosságát, azok törvényszerűségeit. A vizsgálatok során morfometriai és PCR alapú mikroszatellit elemzéseket alkalmazott. Eredményeiben rávilágít a virágzat felépítésének döntő jelentőségére. A DNS alapú vizsgálatok alapján a hibridgyanúsnak feltételezett és a magyar kőris egyedek közt igen csekély a genetikai távolság. Ezt a megállapítást megerősíti a genetikai mintázatból származtatott Besorolási Teszt is.

Magyar cím

A magyar kőris (Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR) és a magas kőris (Fraxinus excelsior L.) hibridjeinek morfometriai és genetikai vizsgálata

Angol cím

Genetic and morphometric studies on hybrids of Hungarian ash (Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR) and common ash (Fraxinus excelsior L.)

Institution

Nyugat-magyarországi Egyetem

Faculty

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Növénytani és Természetvédelmi Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Bartha Dénes, Prof. Dr. egyetemi tanárUNSPECIFIED
Kóródi Sándor, egyetemi igazgatóUNSPECIFIED

Item Type: Thesis (MA/MSc)
Depositing User: Fekete Krisztián
Date Deposited: 2015. Jun. 23. 12:51
Last Modified: 2015. Jun. 23. 12:51
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/396

Actions (login required)

View Item View Item