A VADDISZNÓ HÚSMINŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA SZABAD TERÜLETEN ÉS VADDISZNÓS KERTBEN

Cseh Gellért György, Dr (2017) A VADDISZNÓ HÚSMINŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA SZABAD TERÜLETEN ÉS VADDISZNÓS KERTBEN. MA/MSc, Faculty of Forestry.

[img] PDF
Cseh Gellért 2017_v7.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3420Kb)

Abstract

Kivonat A vaddisznó állománya és ezzel együtt zártkerti tartása is folyamatos növekszik. A vaddisznóhús kedvezőbb táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkezik mint a házisertés, így a tudatos fogyasztó számára annak alternatívája lehet. Felvetődik a kérdés, hogy a zártkertekben gyakran alkalmazott kiegészítő takarmányozás befolyásolja-e ezeket a kedvező hatásokat. Ennek vizsgálatára szabad területen és zárt kertben elejtett vaddisznók gyomortartalom, valamint a zsír-izom blokk vizsgálatát végeztem el a húsminőséget leíró húsipari és táplálkozásélettani paraméterek alapján. A vizsgálat igazolta, hogy a zártkerti takarmányozás nem befolyásolja negatívan a vizsgált paramétereket, sőt épp ellenkezőleg, a kiegészítő takarmányozás során adott magas telítettlen zsírsav tartalmú repce és napraforgó kedvezően befolyásolta az így táplált egyedek zsírsavösszetételét. Abstract The wild boar population as well as its number in game enclosures is continuously increasing. The wild boar venison has better nutritonal characteristics compared to pork meat, therefore it can be a good alternative for the conscious consumer. The question arises, whether the supplemetal feeding frequently used in game enclosures has any impact on this better characteristic. To analyse these I have investigated the stomach content as well as the muscle-fat sample? blocks taken from wild boars from enclosures and from natural habitat and analysed according to nutritional parameters and also methods used in the meat industry. The study has shown that supplementary feeding in the investigated enclosure has no negative effect on the analysed parameters, on the contrary the rape and sunflower supplementation containing high amount of polyunsaturated fatty acids in the enclosure has improved the fatty acid profile of the wild boars.

Hungarian Title

A VADDISZNÓ HÚSMINŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA SZABAD TERÜLETEN ÉS VADDISZNÓS KERTBEN

English Title

INVESTIGATION ON THE QUALITY OF WILD BOAR VENISON ORIGINATING FROM A NATURAL HABITAT AND A WILD BOAR GAME ENCLOSURE

Institution

University of West Hungary

Faculty

Faculty of Forestry

Institute/Establishment/Department

EMK - Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Supervisor(s)

Témavezető nevegrading, academic degree, institutionEmail
Náhlik András, Prof. Dr. UNSPECIFIEDnahlik.andras@uni-sopron.hu

Local id

ZJ9Z2P

Item Type: Diploma thesis (MA/MSc)
Depositing User: Dr. Cseh Gellért György
Date Deposited: 2017. Dec. 18. 10:20
Last Modified: 2020. May. 20. 15:44
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/3766

Actions (login required)

View Item View Item