Fakéreg habosítása természetes adalékokkal

Fehér Bence, (2017) Fakéreg habosítása természetes adalékokkal. BA/BSc, Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts.

[img] PDF
SKK-FATI-13-2017-SZ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2099Kb)

Abstract

Először elgondolkodtam, hogy a fánál milyen célt szolgál a kéreg? Védi a károsítóktól, a külső behatásoktól, bizonyos határokon belül a klimatikus hatásoktól. Tehát szigetelési célra meg lehetne próbálni. A levegő kimondottan jó szigetelésre, ha van körülötte valamilyen szigetelő közeg. Első nekifutásra otthon konyhai körülmények között lereszeltem sajtreszelőn egy tölgyfa kérgét, amit az otthon tárolt tűzifáról sikerült leszednem és élesztőgomba, víz valamint cukor jelenlétében kisütöttem egy tepsiben. A kéreg kis mértékben megkelt és egy morzsolódó „lap” jött létre. Ezen elgondolkodva határoztam el, hogy ezt a folyamatot fogom tovább kutatni és tapasztalataimat bővíteni. Vizsgálódásom során fő szempontként tartottam magam előtt, hogy csak természetes anyagok felhasználásával hozzam létre mindezt, valamint minél kevesebb egyéb anyagot adjak hozzá. Tanulmányoztam a faanyag és a fakéreg anatómiáját és ipari felhasználását, hogy minél jobban megismerjem az anyagot, amivel dolgozok. Hasonlóképp utánajártam az élesztőgombának és méréseket hajtottam végre, hogy megismerjem a működését. A kéregporral történő kelesztés jó eredménnyel zárult, ezért a próbatestekbe adagolt élesztő és cukor mennyiségét próbáltam minimalizálni és megállapítani, hogy mely receptúrák érdemesek további mérésekre. Többféle szemcsemérettel a kísérletet, hogy minél pontosabb képet kapjunk, mi mit befolyásol a kelesztés és a sütés folyamán. A víz azért szükséges hozzávaló, mert a tápanyagként szolgáló cukrot feloldott állapotban tartalmazza, valamint a gombák által melléktermékként keletkezett CO2 gázt megköti, hogy a habosodás létrejöhessen. Ezt követően a lehető legnagyobb mértékben eltávolítandó, mert a fakéreg lap szerkezetét roncsoló tényező. Az élesztőgomba mennyisége a kelés folyamatának sebességét és mértékét befolyásolja leginkább. Minél több van belőlük, annál hamarabb fogyasztják el a rendelkezésre álló szénhidrátokat és cukrokat. Ezáltal gyorsabban végbemehet a habosítás folyamata. Végül a cukorból minél többet adunk a kéreghez, annál több és annál nagyobb légbuborékok és zárványok keletkeznek. Ezzel a szerkezet sűrűségét lehet szabályozni és kedvünk szerint meghatározni.

Hungarian Title

Fakéreg habosítása természetes adalékokkal

English Title

Foaming bark with natural additives

Institution

University of West Hungary

Faculty

Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts

Institute/Establishment/Department

SKK - Faanyagtudományi Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Supervisor(s)

Témavezető nevegrading, academic degree, institutionEmail
Németh Róbert, Prof. Dr. Egyetemi tanárUNSPECIFIED
Ábrahám József, Intézeti munkatársUNSPECIFIED

Local id

SKK-FATI-13-2017-SZ

Item Type: Thesis
Depositing User: Fehér Bence
Date Deposited: 2018. Jan. 16. 20:16
Last Modified: 2018. Jan. 16. 20:16
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/3667

Actions (login required)

View Item View Item