Tömbszikra forgácsoló műveleti időt befolyásoló tényezők és azok időre gyakorolt hatásának feltérképezése, kísérlettervezés módszerei

Hajba Richárd, (2015) Tömbszikra forgácsoló műveleti időt befolyásoló tényezők és azok időre gyakorolt hatásának feltérképezése, kísérlettervezés módszerei. BA/BSc, Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts.

[img] PDF
Hajba Richárd szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3479Kb)

Abstract

Szakdolgozatomban – ami a Mould Tech Kft-nél került megírásra – a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejét befolyásoló tényezők feltérképezése, és ennek az időre kifejtett hatásainak vizsgálata volt a fő feladatom. A témaválasztásban fontos szerepet játszott az a tény, hogy ebben a technológiában már elég régóta komoly problémákat okoz a műveleti idő meghatározása. Ez a Mould Tech Kft. tevékenységeit is nehezíti, főleg az árajánlattétel szempontjából, hiszen a fröccsöntő szerszámok gyártási folyamatainak fontos részét képezi a szikraforgácsolás. A tömbszikra forgácsolás technológiájának ismertetése előtt röviden bemutattam a Mould Tech Kft. történelmi hátterét és tevékenységi körét. A szikraforgácsolás rövid történeti áttekintése után bemutattam a technológia elvét, ezt követően pedig kifejezetten a tömbelektródás szikraforgácsolás bemutatására fordítottam a hangsúlyt. A fő technológiai egységek bemutatása után kitértem a kísérlettervezés módszertanának ismertetésére, ami a kísérletek megtervezésében adott segítséget. Ezek után kidolgoztam a kísérletek végrehajtásához szükséges – összesen 4 darab – kísérleti terveket az előtte általam feltérképezett befolyásoló tényezők alapján. A négy kísérlettervből kettő megvalósításra került. A másik két kísérletterv megvalósítása a gép kapacitásának hiányában elmaradt, de a későbbiek folyamán sor kerül a kísérletek elvégzésére. Bemutattam a két elvégzett kísérletet, ami alapján további kísérlettervek fogalmazódhatnak meg a műveleti időt befolyásoló tényezők vizsgálatára. Ábrákkal szemléltettem, és a kapott eredmények feljegyzése után elkészített diagramok vizsgálatával értékeltem az elvégzett kísérleti műveletsorozatokat. Az első kísérletből kiderült, hogy a tömbözési időt befolyásoló tényezők közül a megmunkáló felület a legfontosabb paraméterek közé tartozik, további vizsgálatokkal ennek mértéke is meghatározható. A második kísérletből megtudtuk, hogy a szikraköz növelése állandó munkafelület mellett bizonyos értékig csökkenti a műveleti időt, azonban ezt túllépve ismét növekedni kezd a tömbözési idő. További kísérletekkel valószínűleg meghatározható az adott felületi minőségekhez tartozó optimális szikraköz. Arra a következtetésre jutottam, hogy a kísérleti gyártások folyatásával a későbbiekben meghatározható lehet egy olyan matematikai összefüggés, ami a tömbelektródás szikraforgácsolás műveleti idejének kiszámítását lehetővé tenné, segítve ezzel a cég munkáját.

Institution

University of West Hungary

Faculty

Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts

Institute/Establishment/Department

SKK - Mechatronikai Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Supervisor(s)

Témavezető nevegrading, academic degree, institutionEmail
Szentgyörgyvölgyi Miklós, UNSPECIFIEDUNSPECIFIED
Mester Sándor, UNSPECIFIEDUNSPECIFIED

Item Type: Thesis
Depositing User: Fekete Krisztián
Date Deposited: 2015. Jun. 19. 11:53
Last Modified: 2015. Jun. 19. 11:53
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/364

Actions (login required)

View Item View Item