DN 100 PN100 LGF gömbcsap záró gömb és kaloda siklócsapágyazott alkatrészeinek üzemszerű terhelési vizsgálata, és gyártástechnológiája.

Balogh József, (2015) DN 100 PN100 LGF gömbcsap záró gömb és kaloda siklócsapágyazott alkatrészeinek üzemszerű terhelési vizsgálata, és gyártástechnológiája. BA/BSc, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar.

[img] PDF
Balogh_Jozsef_AQE79W_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1284Kb)

Abstract

A szakdolgozatom során egy DN100 PN100 típusú gömbcsap kaloda, illetve záró gömb gyártástechnológiáját dolgoztam ki, valamint a 2 alkatrész között fellépő erőhatásokat vizsgáltam. A szakdolgozatom elején egy rövid betekintést írtam az ipari elzáró szerelvényekről, valamint magáról a gömbcsapról bővebben. A harmadik fejezetben részletesen bemutattam a feladatomban szereplő két alkatrészt. A negyedik fejezetben a két alkatrész között fellépő erőhatásokat számoltam ki. Először is meg kellett vizsgálni, hogy milyen terhelések jelentkeznek, majd ezt követte a részletes vizsgálat. Ebben az esetben egy palástnyomást kellett számolnom, amely az áramló közeg 100 bar-os nyomásából adódik. Az ötödik és egyben leghosszabb fejezetben a két alkatrész gyártástechnológiájának a kidolgozásával foglalkoztam. Mindkét alkatrésznél végeztem egy előtervezést. Ebben a fejezetben is végeztem egy kis irodalomkutatást a megmunkáló gépek bemutatásával. Ezek után az elő gyártmányt határoztam meg. Az előtervezés alapján felállítottam egy műveleti sorrendet. A műveleti utasítás vázlatpontban kirészleteztem a műveleti sorrendben szereplő pontokat. Az utolsó fejezetben egy javaslatot kellett tennem a gömbfelület finomfelületi megmunkálására. Ez volt az egyik legnehezebb feladat, mert nincs túl sok eljárás erre a műveletre. Összességében igyekeztem a kiírásban szereplő feladatokat a legjobb tudásom szerint megoldani, valamint használni az évek alatt megszerzett tudásomat. A szakdolgozat írása során sok elméleti tudással és szakmai tapasztalattal gazdagodtam.

Institution

Nyugat-magyarországi Egyetem

Faculty

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Tanszékcsoport/intézet

SKK - Mechatronikai Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Szamos Péter, műszaki igazgatóUNSPECIFIED
Móricz László, doktoranduszUNSPECIFIED

Item Type: Szakdolgozat
Depositing User: Fekete Krisztián
Date Deposited: 2015. Jun. 19. 10:30
Last Modified: 2015. Jun. 19. 10:30
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/352

Actions (login required)

View Item View Item