A vízkészlet változás és környezeti hatásainak vizsgálata távérzékelési alapú hidrológiai modell alkalmazásával

Barna Tibor, (2015) A vízkészlet változás és környezeti hatásainak vizsgálata távérzékelési alapú hidrológiai modell alkalmazásával. MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.

[img] PDF
Barna_Tibor_Diplomamunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1523Kb)

Abstract

Diplomamunkámban a vízkészlet változásainak és környezeti hatásainak vizsgálatára tértem ki, távérzékelési alapú hidrológiai modell alkalmazásával. A rendelkezésemre álló irodalmak alapján áttekintettem a klímaváltozás napjainkban észrevehető, tapasztalható jeleit. Röviden leírtam, hogy, melyek azok a természetes tényezők amelyek befolyásolják a klímaváltozást. Kitértem arra is, hogy e változás milyen hatással lesz a hidrológiai folyamatokra. A hidrológiai ciklusból kiindulva kitértem a vízmérlegre, vízháztartási egyenletre, hisz a vizsgálatok egyik meghatározó paramétere a párolgás. Munkámhoz az adatokat 1999.01.-2008.12-ig kaptam meg, mely tartalmazta a párolgás (CREMAP), csapadék és hőmérséklet adatait. Vizsgált területem a Vadkan-árok volt, mely a Hidegvízvölgyi-kisvízgyűjtő egyik részvízgyűjtője. Mivel ezen vizsgált terület 4 pixelt is érint, ezért súlyozott értékekkel számoltam. A munkám Thornthwaite modell egy továbbfejlesztett változata segítségével valósult meg. A cél az volt, hogy egy korábban mezőgazdasági területre felállított, kalibrált modellt, most egy erdővel borított területre is elkészítsem. Az általam kalibrált modell által pedig a regionális klímamodellek, hőmérséklet és csapadék adatainak segítségével előrejelzést kapjak a jövőre (21. századra) nézve. A felállított modellem a kalibrálást követően hitelesnek mondható, a 0.9 feletti R2 érték miatt. Az előrejelzések lényegét összefoglalva elmondható az egyre fokozódó párolgás, és az egyre csökkenő (növényzet számára hasznosítható) talajnedvesség kialakulása. A talajnedvesség csökkenés drasztikus lehet, hiszen az átlagosan 30%-ára esik. A vízgyűjtőn lehetséges beavatkozásokként például fafajcsere, vagy esetleg felszínborítás cseréjét kell fontolóra venni, a vízkészletek megőrzése szempontjából. Dolgozatom alapján elmondhatom így azt is, hogy a modellek korlátaik ellenére hasznos segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak, mivel az éghajlat nagyban befolyásolja a helyes fajok megválasztását.

Magyar cím

A vízkészlet változás és környezeti hatásainak vizsgálata távérzékelési alapú hidrológiai modell alkalmazásával

Angol cím

Evaluation of changes in water resources and its environmental impacts using remote sensing data based hydrological model

Institution

Nyugat-magyarországi Egyetem

Faculty

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet

Specialization

UNSPECIFIED

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Gribovszki Zoltán, Dr. egyetemi docensUNSPECIFIED
Herceg András, okleveles környezetmérnökUNSPECIFIED

Item Type: Thesis (MA/MSc)
Depositing User: Fekete Krisztián
Date Deposited: 2015. Jun. 18. 13:00
Last Modified: 2015. Jun. 18. 13:00
URI: http://diploma.nyme.hu/id/eprint/330

Actions (login required)

View Item View Item