Merevfalú sporthátizsák tervezése

Csenki, Máté (2015) Merevfalú sporthátizsák tervezése. BA/BSc, Faculty of Wood Engineering and Creative Industries (from 2013 to 30 June 2021: Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts).

[thumbnail of Szakdolgozat Csenki Máté Gábor.pdf] PDF
Szakdolgozat Csenki Máté Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Abstract

Szakdolgozatom témájául a merevfalú sporthátizsákot választottam, mert kutatásaim során azzal a ténnyel szembesültem, hogy egyre több ember keres manapság olyan táskákat, melyek nem csak a bennük lévő értékeket, hanem a viselőjét is megvédi. A dolgozatom elejét a különböző fajta táskákat és protektorokat mutattam be és csoportosítottam kialakításuk és használatuk szerint. Ezek a kutatások fontosak voltak, mert itt sok ismeretet kaptam, hogy milyen terméket hozzak létre. A bevezetés és a bemutatások után a különböző elemzési folyamatokkal határoztam meg milyen funkcióknak és igényeknek kell, hogy megfeleljen a diplomamunkám. Itt használtam a funkciófát, KIPA módszert és a követelmény jegyzéket. Miután meghatároztam az alapfunkciókat a táska tervezése előtt, még figyelembe vettem az interneten megtalálható szabványokat és ezek alapján alakítottam ki termékemet. A szabványok sok segítséget nyújtottak a tervezés folyamatában. Konkurens termékelemzéssel folytattam, melyek között sok olyan terméket találtam, amik protektorral vannak ellátva, valamint még különböző többfunkciós táskát is elemeztem. A termékek vizsgálata alatt be tudtam határolni, hogy milyen anyagokból is szeretném megtervezni a hátizsákomat. Vázlatrajzaim segítettek hogy milyen kialakítást válasszak a későbbi, kiforrottabb ötleteimnél. A megvalósítási ötleteknél sok megoldást soroltam fel, melyek különböző kivitelezést követeltek volna meg. Ezek megvalósulását vagy meg nem valósulását, egyéni érvekkel és metszeti rajzokkal támasztottam alá. Végül de nem utolsó sorban az általam tervezett termék leírásában, meghatároztam milyen anyagokból és milyen formai kialakítással hoznám létre. Termékemet minden tekintetben körbejártam, leírtam és képekkel is bemutattam, valamint színváltozatokat is készítettem a protektoros hátizsákomról. Ezek mellett egy fejlesztési lehetőséget is beleraktam a szakdolgozatomba. Legvégül pedig végeselem módszerrel támasztottam alá, hogy milyen anyagot használnék és ez milyen vastagnak kellene, hogy legyen. Ez az anyag a szabadalmak szerinti előírásoknak megfelelt a tesztelések során. Mivel ezt a terméket nagyon drága lett volna elkészíteni, ezért a szakdolgozatomban csak a tervezés fázisáig terjedtem ki. Ha lehetőségem adódik rá és megcsinálhatom a későbbiekben ezt a hátizsákot, természetesen élőben is le szeretném tesztelni.

Institution

University of West Hungary

Faculty

Faculty of Wood Engineering and Creative Industries (from 2013 to 30 June 2021: Simonyi Karoly Faculty of Engineering, Wood Sciences and Applied Arts)

Institute/Establishment/Department

x - ARCHIV SKK - Faalapú Termékek és Technológiák Intézete (defunct: 06.30.2021.)

Specialization

UNSPECIFIED

Supervisor(s)

Témavezető neve
grading, academic degree, institution
Email
Bencsik, Dr. Balázs
egyetemi tanársegéd
UNSPECIFIED
Elek, Dr. László
egyetemi adjunktus
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis
Depositing User: Users 7 not found.
Date Deposited: 17 Jun 2015 10:51
Last Modified: 17 Jun 2015 10:51
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/275

Actions (login required)

View Item View Item