A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikai kivitelezése

Horváth Bernadett, (2015) A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikai kivitelezése. BA/BSc, Közgazdaságtudományi Kar.

[img] PDF
KBAL_15_04_HorvathB_titkositott.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg. Embargo lejáratának dátuma: 2030. December 31.

Download (1734Kb)

Abstract

A szakdolgozat témája a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikája, a Le-Ko építőipari Kft. műszaki mentőbázisának Magyarország eddigi legnagyobb ipari katasztrófájának idején végzett kármentesítési feladatának, logisztikájának hatékonysági vizsgálata és elemzése. A bevezetést követően, a szakdolgozat első felében a katasztrófa-elhárítás és a kármentesítés logisztikájának elméletét, fő területeit, majd ezután a vörösiszap - katasztrófa kialakulásának okait, és bekövetkeztének, a katasztrófa kárelhárításának első lépéseit kívánom ismertetni. Bemutatom a lenti székhelyű Le-Ko Építőipari Kft.-t, tevékenységét, ágazatait, különös tekintettel a szállítási-, és műszaki mentési ágazatra, azon belül is az ágazat műszaki mentőbázisára. A dolgozat következő részén leírom a mentőbázis feladatait a kármentesítés során, a Le-Ko Építőipari Kft. műszaki mentőbázisából és a kapcsolódó alvállalkozókból a katasztrófa idejére létrejövő ideiglenes szervezet felépítését, a rendszer egységeit és a különböző egységek feladatát, a kármentesítéshez szükséges eszközök jellemzőit, alkalmazási területeiket. A vizsgálat fő területe a három leginkább érintett település közül Somlóvásárhely kárterületének kármentesítése, azon belül is a vörösiszap, és az iszappal szennyezett talaj, növényzet elszállításának logisztikai elemzése. A vizsgálat célja a kármentesítés költség-, és időhatékonyságának feltérképezése az adatok alapján. A logisztikai költségcsökkentés lehetőségeinek vizsgálata a kárterület kármentesítése során a katasztrófa körülményeinek figyelembe vételével. A befejezés során a kutatás eredményeinek alapján a vizsgálat következtetéseit kívánom ismertetni, összegezve a szakdolgozat témájával kapcsolatos gondolataimat.

Magyar cím

A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikai kivitelezése

Angol cím

The 2010 Ajka red sludge-disaster remediation logistics

Institution

Nyugat-magyarországi Egyetem

Faculty

Közgazdaságtudományi Kar

Tanszékcsoport/intézet

KTK - Üzleti Tudományok Intézet

Specialization

KTK - Gazdálkodási és menedzsment alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
Sasvári János, UNSPECIFIEDUNSPECIFIED

Local id

KBAL-2015/04

Item Type: Szakdolgozat
Depositing User: Horváth Bernadett
Date Deposited: 2015. May. 20. 12:50
Last Modified: 2015. Nov. 25. 13:44
URI: http://diploma.nyme.hu/id/eprint/249

Actions (login required)

View Item View Item