A takarékszövetkezeti integráció jogszabályi háttere és megvalósítása a Somogy Takarék Szövetkezetnél

Molnár, Zita (2015) A takarékszövetkezeti integráció jogszabályi háttere és megvalósítása a Somogy Takarék Szövetkezetnél. MA/MSc, Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics (formerly Faculty of Economics).

[thumbnail of DIPLOMADOLGOZAT 2015 05 14 .pdf] PDF
DIPLOMADOLGOZAT 2015 05 14 .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg. Embargo lejáratának dátuma: 30 June 2030

Download (1MB)

Abstract

A téma választás aktualitását mi sem támaszthatná alá jobban, hogy pénzügyi ismereteink és alapelvként tanult pénzügyi szabályokat felrúgó válság az egész pénzpiacot feje tetejére állította. Azóta zajló gazdasági, politikai és pénzügyi folyamatok teljesen új szemléletbe helyezik a pénzügyi szektor tevékenységét és a velük szemben megfogalmazott elvá-rásokat. Ezen elvárások egyike az, hogy Magyarországon többségében magyar tulajdonú pénzintézetek dolgozzanak feltételezve, hogy a magyar pénzpiacon felelőségteljes és prudens működést folytatva a gazdaságos és megbízható működés a cél, nem a pénzpiac lefölözése és a lakosság minél nagyobb mértékű eladósítása. Ezen központi elvárások egyik eszköze lett a Takarékszövetkezetek integrációja, amely történelmileg az 1993-as évekig nyúlik vissza, de napjainkban teljesedik be és talán az elkövetkezendő 5 éven belül meg is valósul. Dolgozatom megírásával a célom a Takarékszövetkezeti integráció eredeti alapel-vének, az integráció történetének, folyamatának és jelenének bemutatása, melyen keresztül rá világítok az integrációs folyamatot lassító tényezőkre, illetve az integrációs törekvések pozitív és negatív piaci hatásaira. Munkám során a jelenleg aktuális Integrációs szervezet felépítésétől elindulva, visszafelé haladva az időben bontottam fel szakaszokra az integrációs folyamatot, kutatásaim során több esetben találkoztam olyan pontokkal, ahol a jó szándék és az elképzelés is kiváló, de sajnos a végrehajtás során már félresiklott a folyamat. A kutatómunkát követően a jelenleg is a Takarékszövetkezeti szektorban dolgozó vezetőkkel folytattam beszélgetéseket, melyek során az általuk megfogalmazott jó, illetve rossz benyomásokat használtam fel dolgozatom végkövetkeztetésének összeállításakor. Ezek alapján az integráció, mint elgondolás tökéletes, hogy egy meglévő fiókhálózat előnyeit kihasználva Magyarországon a magyar tulajdonban lévő pénzintézetek arányát növelje, és ezáltal a külföldi bankok jelenlétét csökkentse hazánkban, illetve egy tőkeerős pénzintézetet hozzanak létre. Sajnos a kivitelezése és az átgondoltsága az, ami nem nőtt fel az ekkora fiókhálózattal rendelkező pénzintézet kialakítására. A belső folyamatok, a dolgozók bizonytalansága és bizalmatlansága, a mindennapos jogszabály, és szabályváltozások, a nem átgondolt feladatkiosztás, a rövid határidők, a megalapozatlan tervezés, a támogatás nélküli túlzott elvárások mind az integrációs cél elérésének lehetőségét és hatékonyságát rontják.

Hungarian Title

A takarékszövetkezeti integráció jogszabályi háttere és megvalósítása a Somogy Takarék Szövetkezetnél

English Title

Legal Background and implementation of the savings co-operative integration at the Somogy Takarék Szövetkezet (Somogy Savings Co-Operative)

Institution

University of West Hungary

Faculty

Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics (formerly Faculty of Economics)

Institute/Establishment/Department

x - ARCHIV Faculty of Economics - Institution for Finance and Accountancy (defunct: 06.30.2021.)

Specialization

LKK - Accountancy (MA)

Supervisor(s)

Témavezető neve
grading, academic degree, institution
Email
Kovács, Dr. Róbert
adjunktus,PhD

Local id

KGK-15/4

Item Type: Diploma thesis (MA/MSc)
Depositing User: Zita Molnár
Date Deposited: 26 Aug 2015 13:49
Last Modified: 07 Oct 2015 07:53
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/214

Actions (login required)

View Item View Item