A Danubius Health Spa Resort Sárvár szállóvendégei szokásainak változásai

Szabó, Brigitta (2016) A Danubius Health Spa Resort Sárvár szállóvendégei szokásainak változásai. Other, Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics (formerly Faculty of Economics).

[thumbnail of Szabó-Brigitta-záródolgozat(1).pdf] PDF
Szabó-Brigitta-záródolgozat(1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Abstract

Szakdolgozatom megírásának célja, hogy megvizsgáljam a szállóvendégek szokásainak változásait a 30 éves sárvári Danubius Health Spa Resortban, illetve elemezni a szálloda azon területeit, melyek elengedhetetlenül fontosak egy jól kialakított rendszer működéséhez. Kutatásokat végeztem a gyógyvíz jelentőségéről, mely Sárvár város fő vonzereje, így az értékes víz a kezdetektől, a mai gyógykezelések sokaságáig jelentős tényező. Sárváron a gyógyvizeket két fő kategóriába sorolták, az a víz, melyet a gyógymedencékbe töltenek, 1200 méter mélységből ered és 43 °C fokos. Az 1985-től üzemelő Danubius szálloda medencéi gyógyvízzel vannak feltöltve. A dolgozat központi témája, a vendégkör elemzése és szokásainak vizsgálata többféle módon történhet. A szállodában eltöltött szakmai gyakorlatom során lehetőségem volt megtapasztalni, hogy milyen vonzerővel rendelkezik egy nyugodt környezetben elhelyezkedő szálloda. A szokások változásának megismerése összetett feladat, hiszen elemezni kell a múltbéli statisztikákat, majd azokat összevetni a mai trendekkel, s megvizsgálni, hogy milyen módon változtak. A szálloda a középkorú, illetve az idősebb korosztályt célozza meg. Tudatosan nincs kialakítva gyermekeknek szórakozási lehetőség, mivel kimondottan a gyógyvendégekre összpontosít, akiknek számos kezelés áll rendelkezésükre. Hajlandóak más városba utazni, valamint időt és pénzt szánni a magas színvonalú szolgáltatásokért. A pontos adatok megismeréséhez primer kutatásként hívtam segítségül, egy magam által szerkesztett, a szállóvendégek szokásait bemutató kérdőívet. A szállodában végzett felmérések alapján elmondható, hogy a vendégek többsége a gyógy és wellness kínálat valamint a pihenés, relaxáció céljaiból látogatja meg a szállodát. A vendégkör vizsgálata több nézőpont alapján történt. Külön-külön elemeztem a szállodai szolgáltatások, az éttermi szolgáltatások és a gyógyszolgáltatások igénybevételét. Az értékesítési igazgató úrral készített interjúban erre vonatkozó információk mellett, beszámolt többek között a fejlesztési tervekről is. A rövid távú fejlesztési tervek a szobák felújítását és minden szoba klimatizálását tartalmazzák. Hosszú távú fejlesztések közé sorolható az éttermi terasz téliesítése, valamint nagyobb wellness részleg kialakítása. A fejlesztésekkel is a szálloda azt a fő célt kívánja elérni, hogy minél több gyógyvendég látogasson el hozzájuk. Ezt a folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel igyekeznek segíteni, melyekre a primer kutatás eredményei alapján igény is mutatkozik.

Hungarian Title

A Danubius Health Spa Resort Sárvár szállóvendégei szokásainak változásai

English Title

Guests' changing habits from Danubius Health Spa Resort Sárvár

Institution

University of West Hungary

Faculty

Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics (formerly Faculty of Economics)

Institute/Establishment/Department

x - ARCHIV Faculty of Economics - Institution for Business Studies (defunct: 06.30.2021.)

Specialization

LKK - Turizmus–vendéglátás felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Supervisor(s)

Témavezető neve
grading, academic degree, institution
Email
Németh, Nikoletta
adjunktus

Local id

KFON-16/25

Item Type: Záródolgozat - Final Essay
Depositing User: Brigitta Szabó
Date Deposited: 07 Jul 2016 14:27
Last Modified: 07 Jul 2016 14:27
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/1618

Actions (login required)

View Item View Item