Paukovits, Vivien (2025) Wellness élmények és növényi étrend: az egészségturizmus új irányai. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
|
PDF
LKK-K-2025-53.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozat első részében az egészségturizmus trendjeit mutatom be, kezdve a fogalmakkal. Bemutatom az eddigi definíciókat és összehasonlítom őket, és megnézem, hogy az újabbak miben térnek el a régiektől. Ismertetem a hazai trendeket és bemutatom, hogy a világ többi részén is ugyanazt a terméket értik-e egészségturizmus alatt, mint nálunk. Ezek után térek rá a trendek ismertetésére. Szemléltetem a wellnessturizmus fogalmát, jellemzőit, illetve, hogy milyen vendégek keresik fel a szolgáltatásokat és mit várnak tőle. Kiderül a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség szerepe. Prezentálom a leggyakoribb wellness szolgáltatásokat és pár kevésbé ismert példát is hozok. Kitérek a medical wellness fogalmára, célcsoportjára. Ismertetem a történetét, ami egészen meglepő, milyen régre nyúlik vissza és, hogy hogyan kapcsolódik Hippokrátész neve az egészségturizmushoz. Bemutatom, hogy napjainkban milyen módon jelenik meg a medical turizmus. A gyógyturizmus címet viselő alfejezetben kerül bemutatásra, hogy milyen gyógyvizek léteznek az összetételük alapján, illetve mire használhatók. Természetesen itt is ismertetem a fogalmat és a vendégkört is. Majd áttérek a medical turizmusra, amin belül a fogászati turizmust ismertetem részletesebben. Szó lesz a kialakulásáról, illetve arról is, hogyan vált Budapest a fogászati turizmus Mekkájává. A dolgozat második felében az étkezés témakörét járom körül. Az elején táplálkozási alapismeretek lesznek, ahol megismerhető a testtömeg-index jelentőségét, illetve azt is, hogy szervezetünknek milyen mennyiségben van szüksége a különböző tápanyagokra, ásványianyagokra. Az egészséges táplálkozás témakörében prezentálom a népbetegségeket és a későbbiekben arra is fény derül, hogy ezeknek a betegségeknek a nagy része megelőzhető helyes táplálkozással (esetenként a húsfogyasztás csökkentésével) és mozgással. Ismertetem a leggyakoribb ételintoleranciákat, a kiváltó okokat és a kezelésükre vonatkozó javaslatokat, megoldásokat. Ha az ételintoleranciával élők betartják a diétát, speciális étkezést, ők is teljes életet tudnak élni. Ebben óriási segítséget nyújtanak manapság a mentes termékek, melyek bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetők. Számukra akár a vegán termékek is jó alternatívák lehetnek. Így jutunk el a vegán étrend témaköréhez, ami elég populáris étkezésnek bizonyul. Ebben a témakörben ismertetem a vegetáriánus és vegán étkezés előnyeit, egészségügyi hatásait, azonban szó lesz a hátrányáról is. A kutatás résznél kiderül, hogy igaz-e a felvetésem, miszerint a wellness üdülés alatt az emberek nem figyelnek oda a helyes étkezésre, hanem inkább mindenből bőséggel fogyasztanak. Továbbá kiderül, hogy milyen tevékenységet részesítenek előnyben egy egészségturisztikai utazás során és tisztában vannak-e a tápanyag-szükségletükkel. Utóbbinál arra gondolok, hogy pontosan meg tudják-e határozni, hogy egy átlagos felnőttnek hány gramm az ideális arra, hogy fedezze a fehérjebevitelét. Fehérjére nem csak akkor van szüksége a szervezetünknek, ha izmot szeretnénk építeni, hanem más pozitív hatása is van, mint például serkenti az anyagcserében, növeli a teltségérzetet és elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez is. Amennyiben a szállodák, éttermek és fürdők a jelenlegi étlapjukon szereplő ételek helyett lassú felszívódású, fehérjében gazdag fogásokat kínálnának, a vendégek is egészségesebben étkeznének – szinte anélkül, hogy ezt tudatosan észrevennék.
Magyar cím
Wellness élmények és növényi étrend: az egészségturizmus új irányai
Angol cím
Wellness experiences and plant-based diet: new directions of health tourism
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
LKK - Ökológiai Gazdaságtan Intézet
Szak
LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
LKK-K-2025-53
| Mű típusa: | Szakdolgozat |
|---|---|
| Felhasználói azonosító szám (ID): | Vivien Paukovits |
| Dátum: | 12 Dec 2025 09:47 |
| Utolsó módosítás: | 12 Dec 2025 09:47 |
| URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/16073 |
Actions (login required)
![]() |
Tétel nézet |

