Wellness élmények és növényi étrend: az egészségturizmus új irányai

Paukovits, Vivien (2025) Wellness élmények és növényi étrend: az egészségturizmus új irányai. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of LKK-K-2025-53.pdf] PDF
LKK-K-2025-53.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat első részében az egészségturizmus trendjeit mutatom be, kezdve a fogalmakkal. Bemutatom az eddigi definíciókat és összehasonlítom őket, és megnézem, hogy az újabbak miben térnek el a régiektől. Ismertetem a hazai trendeket és bemutatom, hogy a világ többi részén is ugyanazt a terméket értik-e egészségturizmus alatt, mint nálunk. Ezek után térek rá a trendek ismertetésére. Szemléltetem a wellnessturizmus fogalmát, jellemzőit, illetve, hogy milyen vendégek keresik fel a szolgáltatásokat és mit várnak tőle. Kiderül a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség szerepe. Prezentálom a leggyakoribb wellness szolgáltatásokat és pár kevésbé ismert példát is hozok. Kitérek a medical wellness fogalmára, célcsoportjára. Ismertetem a történetét, ami egészen meglepő, milyen régre nyúlik vissza és, hogy hogyan kapcsolódik Hippokrátész neve az egészségturizmushoz. Bemutatom, hogy napjainkban milyen módon jelenik meg a medical turizmus. A gyógyturizmus címet viselő alfejezetben kerül bemutatásra, hogy milyen gyógyvizek léteznek az összetételük alapján, illetve mire használhatók. Természetesen itt is ismertetem a fogalmat és a vendégkört is. Majd áttérek a medical turizmusra, amin belül a fogászati turizmust ismertetem részletesebben. Szó lesz a kialakulásáról, illetve arról is, hogyan vált Budapest a fogászati turizmus Mekkájává. A dolgozat második felében az étkezés témakörét járom körül. Az elején táplálkozási alapismeretek lesznek, ahol megismerhető a testtömeg-index jelentőségét, illetve azt is, hogy szervezetünknek milyen mennyiségben van szüksége a különböző tápanyagokra, ásványianyagokra. Az egészséges táplálkozás témakörében prezentálom a népbetegségeket és a későbbiekben arra is fény derül, hogy ezeknek a betegségeknek a nagy része megelőzhető helyes táplálkozással (esetenként a húsfogyasztás csökkentésével) és mozgással. Ismertetem a leggyakoribb ételintoleranciákat, a kiváltó okokat és a kezelésükre vonatkozó javaslatokat, megoldásokat. Ha az ételintoleranciával élők betartják a diétát, speciális étkezést, ők is teljes életet tudnak élni. Ebben óriási segítséget nyújtanak manapság a mentes termékek, melyek bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetők. Számukra akár a vegán termékek is jó alternatívák lehetnek. Így jutunk el a vegán étrend témaköréhez, ami elég populáris étkezésnek bizonyul. Ebben a témakörben ismertetem a vegetáriánus és vegán étkezés előnyeit, egészségügyi hatásait, azonban szó lesz a hátrányáról is. A kutatás résznél kiderül, hogy igaz-e a felvetésem, miszerint a wellness üdülés alatt az emberek nem figyelnek oda a helyes étkezésre, hanem inkább mindenből bőséggel fogyasztanak. Továbbá kiderül, hogy milyen tevékenységet részesítenek előnyben egy egészségturisztikai utazás során és tisztában vannak-e a tápanyag-szükségletükkel. Utóbbinál arra gondolok, hogy pontosan meg tudják-e határozni, hogy egy átlagos felnőttnek hány gramm az ideális arra, hogy fedezze a fehérjebevitelét. Fehérjére nem csak akkor van szüksége a szervezetünknek, ha izmot szeretnénk építeni, hanem más pozitív hatása is van, mint például serkenti az anyagcserében, növeli a teltségérzetet és elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez is. Amennyiben a szállodák, éttermek és fürdők a jelenlegi étlapjukon szereplő ételek helyett lassú felszívódású, fehérjében gazdag fogásokat kínálnának, a vendégek is egészségesebben étkeznének – szinte anélkül, hogy ezt tudatosan észrevennék.

Magyar cím

Wellness élmények és növényi étrend: az egészségturizmus új irányai

Angol cím

Wellness experiences and plant-based diet: new directions of health tourism

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Ökológiai Gazdaságtan Intézet

Szak

LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bazsóné Bertalan, Dr. Laura Ágnes
egyetemi docens, PhD

Helyi kari azonosító

LKK-K-2025-53

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Vivien Paukovits
Dátum: 12 Dec 2025 09:47
Utolsó módosítás: 12 Dec 2025 09:47
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/16073

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet