Az Ehető ERDŐ - Az ehető erdei alapanyagokban rejlő szemléletformálás és tudásmegosztás lehetősége

Szentpéteri, Szilvia Éva (2025) Az Ehető ERDŐ - Az ehető erdei alapanyagokban rejlő szemléletformálás és tudásmegosztás lehetősége. Egyéb, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of SzentpeteriSzilviaEva2025.pdf] PDF
SzentpeteriSzilviaEva2025.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (27MB)

Absztrakt (kivonat)

Kivonat Az Ehető ERDŐ - Az ehető erdei alapanyagokban rejlő szemléletformálás és tudásmegosztás lehetősége Dolgozatommal szeretném bemutatni az ehető erdei alapanyagok sokoldalúságát, jelentőségét és szerepét. A cél az, hogy megbízható gyakorlati tudást adjunk át a fiatalabb generációknak, és felkeltsük az érdeklődést bennük a természet adta lehetőségek iránt. A szezonálisan gyűjthető erdei alapanyagok és gyógynövények megismerése és felhasználása gazdagabbá teheti mindennapjainkat, egyúttal újra összekapcsol bennünket a minket körülvevő természettel is. Egy korábbi egyetemi terepgyakorlatom során összeállítottam egy listát ehető és gyógyhatású növényekről. Ezeket a fajokat dolgozatomban részletesen ismertetem a helyszínnel együtt, ahová egy egész napos erdőpedagógiai foglalkozást tervezek alsó tagozatos korosztály számára. A foglalkozás során élmény- és tapasztalati alapú szemlélettel szeretném közelebb hozni a résztvevőket az őket körülvevő erdei környezethez és ehető erdei növényekhez. Abstract The Edible FOREST - The possibilities of attitude formation and knowledge sharing in edible forest resources In my paper I would like to present the versatility, importance and role of edible forest resources. The goal is to provide reliable practical knowledge to younger generations, and challenge them to widen their view regarding the opportunities provided by nature. The exploration and use of seasonally harvestable forest resources and herbs can enrich our daily lives, while also reconnecting us with nature. During a previous university field work I compiled a list of edible and herbs. These species are described in detail in my thesis along with the location where I plan to organize a full-day forestpedagogy session for primary school children. During the session I aim to bring the participants closer to the forest environment and edible forest plants through an experience- and knowledge-based approach.

Magyar cím

Az Ehető ERDŐ - Az ehető erdei alapanyagokban rejlő szemléletformálás és tudásmegosztás lehetősége

Angol cím

The Edible FOREST - The possibilities of attitude formation and knowledge sharing in edible forest resources

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csiszár, Ágnes
egyetemi docens

Mű típusa: Záródolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Szilvia Szentpéteri
Dátum: 24 Szep 2025 12:39
Utolsó módosítás: 24 Szep 2025 12:39
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/14879

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet