Az egészségügyi ellátási modellek és azok hatásainak nemzetközi összehasonlítása

Kocsicska, Dr. Ivana (2024) Az egészségügyi ellátási modellek és azok hatásainak nemzetközi összehasonlítása. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of DIPLOMADOLGOZAT_DR.KOCSICSKA IVANA.pdf] PDF
DIPLOMADOLGOZAT_DR.KOCSICSKA IVANA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (36MB)

Absztrakt (kivonat)

A diplomadolgozatomban négy különböző egészségügyi rendszerrel rendelkező ország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Kanada és Chile példáján, illetve azok összehasonlítása révén igyekeztem több szempontból megközelíteni a legfontosabb egészségbiztosítási modelleket, kiemelni azok előnyeit és hátrányait. Ez a téma azért került kiválasztásra, mivel folyamatos vita tárgya és kérdés az, hogy a modellek közötti különbségek milyen szempontból és mennyire befolyásolják az országok egészségi állapotát és egészségügyi ellátás teljesítményét és sikerességét. Ezek egyben a legfontosabb kérdések is, melyekre igyekeztem választ találni a diplomadolgozatom megírása során. A kutatásomat szekunder adatok alapján végeztem el, a populáció egészségügyi állapotára és az egészségügyi ellátásra vonatkozó indikátorokat tartalmazó adatbázisok segítségével. A négy vizsgált országra vonatkozó egészségügyi állapoti, egészségügyi ellátás hozzáférhetőségi és minőségi, illetve egészségügyi kapacitási mutatókat hasonlítottam össze. Az volt a kiinduló feltételezésem, hogy az összehasonlítást követően mindenképp definiálódni fognak bizonyos különbségek, melyek forrása az egészségbiztosítási rendszer alapvető tulajdonságaira vezethető vissza. A kutatásom legfontosabb eredményei, hogy bár a magasabb egészségügyi kiadásokkal rendelkező országokban jobbak az egészségügyi eredmények, a befektetett források abszolút mennyisége azonban nem tökéletes előjelzője a kedvezőbb eredményeknek, mivel a társadalmi meghatározó tényezők is szintén kritikus szerepet játszanak. A különböző egészségügyi biztosítási modelleket tekintve, továbbra is az az egyik alapvető konklúzió, hogy a lakósság minél teljesebb lefedettsége nagyon fontos célkitűzés. Ezzel kiküszöbölhető a magas out-of-pocket kiadás. Kiemelendő, hogy a modelltől függetlenül működhet lakossági alapú rákszűrési program, mely egyértelműen növeli a daganatok korai diagnosztizálását, megfelelő ellátását és 5 éves túlélést is. A krónikus betegségek kezelését illetően, az állami egészségügyi biztosításra jellemző hosszabb várakozási idő, a magánbiztosítás kiterjesztésével részben kiküszöbölhető. Emellett, az állami egészség-ügyi biztosítás másik fontos sajátossága a hatékony alapellátás. Szintén megállapítható, hogy sem a Bismarck-modell, sem a Beveridge-modell nem képes a társadalmi egyenlőtlenségekből származó különbségek kiegyenlítésére, viszont a teljes lakossági lefedettséget képesek megvalósítani. Az egészségügyi ellátással való elégedettség a teljes (vagy közel teljes) egészségbiztosítási lefedettséget biztosító rendszerekben Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Kanadában is bőven meghaladta az 50%-ot.

Magyar cím

Az egészségügyi ellátási modellek és azok hatásainak nemzetközi összehasonlítása

Angol cím

International comparison of healthcare models and their effects

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Közgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet

Szak

LKK - Egészségügyi menedzsment szakirányú továbbképzés (PG)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Pogátsa, Dr.habil. Zoltán
Egyetemi docens, habil PhD, Soproni Egyetem, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet

Helyi kari azonosító

KOE-24/01

Mű típusa: Diplomadolgozat (Egyéb)
Felhasználói azonosító szám (ID): Dr. Ivana Kocsicska
Dátum: 22 Júl 2024 12:24
Utolsó módosítás: 22 Júl 2024 12:24
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/13094

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet