Mit ér a minőség? - A minőség ára az élelmiszeriparban

Deák, Dr. Edit (2024) Mit ér a minőség? - A minőség ára az élelmiszeriparban. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of Diplomadolgozat_DrDeakEdit.pdf] PDF
Diplomadolgozat_DrDeakEdit.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Mit ér a minőség? – A minőség ára az élelmiszeriparban A minőség nem más, mint egy történet arról, hogy az egyes társadalmi-gazdasági rendszerekben kit nevezünk vevőnek és mikor elégedettek a vevők. Az elmúlt évtizedekben a szabványnak való megfeleléstől kezdve eljutottunk a vállalati kultúrának, társadalmi és környezeti elvárásoknak való megfelelésig. A minőségbiztosítási rendszerekkel kapcsolatban fontos kérdés, a költség. Egy jól működő minőségbiztosítási rendszer rengeteg előnnyel jár, amellett, hogy pozitív benyomást kelt a gyárról, növeli a termék versenyképességét is. A minőségszemlélet érvényesítése a fejlődés motor¬ja és a minőség fogalmának fennmaradása szempontjá¬ból kulcselem, a sikernek azonban fontos feltétele, hogy a szervezetek a minőséget ne célnak tekintsék, hanem eszköznek céljaik eléréséhez. Ne az üzleti érdekre fókuszáljanak, hanem a vevői szükségletek magasabb szintű kielégítését tartsák szem előtt. Az ISO 9001-es szabvány és a ráépülő további szabványok képesek biztosítani az alkalmazás alapjait, ideértve a stratégiai- és kockázatalapú gondolkodást. Erre a szabványra épülve az FSSC 22000-es szabvány olyan követelményeket határoz meg, amely a szervezet minőségalapú érték-előállítását célozza meg. Az élelmiszeripari terméknek szigorú szabályoknak kell megfelelni, a piaci siker titka nem csak a vevői szükségleteinek kielégítése, hanem a standardoknak, specifikációknak, törvényi és társadalmi követelményeknek való megfelelés. Dolgozatomban ennek a rendszernek a bevezetését, működését és a minőségtámogató költségek változását mutatom be.

Magyar cím

Mit ér a minőség? - A minőség ára az élelmiszeriparban

Angol cím

What is quality worth? - The price of quality in the food industry

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet

Szak

LKK - Mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzés (főiskolai) (PG)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Pankotay, Dr. Fruzsina Magda
SOE LKK, Üzleti Tudományok intézet

Helyi kari azonosító

KNL-24/01

Mű típusa: Diplomadolgozat (Egyéb)
Felhasználói azonosító szám (ID): Dr. Edit Deák
Dátum: 27 Jún 2024 09:23
Utolsó módosítás: 27 Jún 2024 09:23
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/13075

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet