Mészáros-Mesics, Dominika (2024) Cafetéria kisokos, avagy nem csak a Szép-kártyából áll a világ. MA/MSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
KMAL-24_06.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg. Embargo lejáratának dátuma: 31 December 2039 Download (5MB) |
Absztrakt (kivonat)
Kivonat: Ha már leendő “Vállalkozásfejlesztő”, diplomadolgozatom témájának kiválasztása előtt fontos szempontnak véltem, hogy egy olyan témát válasszak, mely egyrészt a vállalatok mindennapi életében aktuális, és befolyásolja a kürölőttem élők jövedelmi helyzetét, másrészt ami az egyik legfontosabb beavatkozási, fejlesztési pont lehet a vállalatnál, ahol dolgozom, nevesítve a szombathelyi FALCO Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál. Dolgozatomat 3 fő részre osztom: a téma szakirodalmi hátterének ismertetése, az általam választott vállalat gyakorlatának bemutatása, végezetül pedig az általam elvégzett kutatás vizsgálata, majd az eredmények bemutatása. A bevezetést követően az elméleti megközelítés mellett többek között kitérek az ösztönzésmenedzsment, azon belül is a motivációs elméletek ismertetésére, de fontosnak tartottam a javadalmazási rendszerek és a rugalmas juttatások (Cafeteria) részletesebb ismertetését is. Külön fejezetet szenteltem a juttatási programok tervezésének, bevezetésének és menedzsmentjének ismertetésére, illetve fontosnak tartottam a téma aktualitásának ismertetését, így részletesen kitértem a cafetéria elemekben 2024. január 1-jétől bekövetkezett változásokra egyaránt. Ezt követően a gyakorlati megközelítés elején bemutatom a Kronospan vállalatcsoportot, melynek az általam bemutatott vállalat is tagja, amelynek szintén ismertetem történetét, munkásságát, termékeit, illetve a munkavállalók számára nyújtott juttatási rendszert, és kedvezménycsomagot egyaránt. Diplomadolgozatom megírásával motivációm arra is összpontosult, hogy cáfoljam azt a tévhitet, hogy egy munkavállalót csak béremeléssel lehet a vállalatnál motiválni, ezt az általam kiválasztott motivációs elmélettel egyaránt összefüggésbe hoztam. Kutatásomat az is motiválta, hogy sokszor hallottam már más cégek munkavállalóitól, hogy sokszor nem úgy számolják nettó fizetésüket, hogy figyelembe vennék a számukra nyújtott béren kívüli juttatások értékét, mert hogy az számukra nem pénz, hanem csak valami plusz dolog utalványban adva, pedig ez nem igaz, csak ismerni kellene a Cafeteria rendszer működését. A kutatásomat egy belső állományaudit (online kérdőív) formájában végeztem, melyet párhuzamba vontam a személyügyi vezető által elmondott fontosabb szempontok ismeretével. Az így kapott adatokat az SPSS statisztikai adatelemző program segítségével feldolgoztam, majd elemeztem annak megfelelően, hogy mind a munkáltató, mind pedig a munkavállalói szempontok érvényesülése révén egy olyan „cafetéria étlap” kerüljön kifejlesztésre, mellyel mindkét fél elégedett lesz, és szembesülnek azzal, hogy a cafeteria elemeit igen is jó kapni, és adni is. A cafetériacsomag összeállításához a bizonyossági helyzetekben használt súlyozásos döntési mátrix módszerét alkalmaztam. Summary: As a future "Business Developer", before choosing the topic of my diploma thesis, I considered it important to choose a topic that, on the one hand, is current in the everyday life of companies and affects the income situation of the people living in my area, and on the other hand, which can be one of the most important points of intervention and development in the at the company where I work, namely the Szombathely-based FALCO Private Limited Company. I divide my work into 3 main parts: the description of the literature backg-round of the topic, the presentation of the practice of the company I have chosen, and finally the examination of the research I have carried out, and then the implementation of the results into the system. After the introduction, in addition to the theoretical approach, I will cover incentive management, including motivation theories, but I also considered it important to provide a more detailed description of remuneration management and flexible benefits (Cafeteria). I devoted a separate chapter to the description of the planning, implementation and management of benefit programs, and I considered it important to describe the topicality of the topic, so I covered in detail the changes to the cafeteria elements as of January 1, 2024. Then, at the beginning of the practical approach, I will introduce the Kronospan group of companies, of which the company I am presenting is also a member, and I will also describe its history, work, products, as well as the benefit system and discount package for employees. By writing my diploma thesis, my motivation was also focused on streng-thening the misconception that an employee can only be motivated at the company by raising wages, I will also relate this to the motivational theory I have chosen. My research was also motivated by the fact that I have often heard from employees of companies that they often do not calculate their net salary in such a way as to take into account the value of the fringe benefits provided to them, because for them it is not money, if not just something extra given in a voucher, but this is not true, you just need to know how the Cafeteria system works. I conducted my research in the form of an internal staff audit (online questionnaire), which I compared with the most important aspects mentioned by the HR manager. I processed the data obtained in this way with the help of the SPSS statistical data analysis program, and then analyzed them in order to develop a "cafeteria menu" that both parties would be satisfied with, and that they would be faced with that it is good to receive and give cafeteria items. For this, I used the method of the weighted decision matrix used in situations of certainty.
Magyar cím
Cafetéria kisokos, avagy nem csak a Szép-kártyából áll a világ
Angol cím
Cafeteria explainer, or the world is not only made up of the Szép-card
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet
Szak
LKK - Vállalkozásfejlesztés mesterszak (MA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KMAL-24/06
Mű típusa: | Diplomadolgozat (MA/MSc) |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Dominika Mészáros-Mesics |
Dátum: | 27 Jún 2024 09:19 |
Utolsó módosítás: | 27 Jún 2024 09:19 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12930 |
Actions (login required)
Tétel nézet |