Erdőállományok szerves szénkészletének vizsgálata Nagykanizsai Erdészet területén

Végh, Péter (2024) Erdőállományok szerves szénkészletének vizsgálata Nagykanizsai Erdészet területén. Egyéb, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of VéghPéter_Erdőállományok szerves szénkészletének vizsgálata Nagykanizsai Erdészet területén_szakdolgozat.pdf] PDF
VéghPéter_Erdőállományok szerves szénkészletének vizsgálata Nagykanizsai Erdészet területén_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A természetes erdei ökoszisztémákban lejátszódó folyamatok megismerése az erdészeti kutatás egyik igen fontos feladata. Az erdőállományok előfordulását és növekedését a termőhelyi tényezők határozzák meg, melyek közül a klíma az egyik legfontosabb. Magyarországon több erdőállomány is a szárazsági határon található, melynek a klímaváltozás okán a Zalaerdő Zrt. területén nagy jelentősége lesz a jövőben. A téma aktualitását tekintve a teljes szénkörforgalom jelentősége mindinkább előtérbe kerül a klímaváltozás hatására bekövetkező erdőtakaró csökkenés, az erdészetet és érintő fafajkészlet-változás, illetve a globális szintű légköri szén-dioxid szint növekedése miatt. A vizsgálti területünk a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsai Erdészet területén található 8 erdőállomány volt. Talajfurat készítés után bolygatatlan és bolygatott talajmintákat vettünk 100 cm-es mélységig. Ezenfelül a mintavételi pont 5 méter sugarú környezetében 3 véletlenül kijelölt avar mintavétel is történt, valamint a fúrás közelében lévő állományok esetén dendrometriai felmérést is végeztünk. A 8 kijelölt erdőállományban 6 agyagbemosódásos barna erdőtalaj és 2 rozsdabarna erdőtalaj genetikai talajtípust írtunk le, a talajkémhatás többsége savanyú (átlag = 4,9 pH H2O), a talajok vályog és homokos vályog fizikai féleségűek. A humusztartalom vizsgálatokból kimutatható, hogy a talajok felső 40 cm-ének az átlag humusztartalma 1,3%, mely átlagosan 0,8 t/ha szénkészletnek felel meg.

Magyar cím

Erdőállományok szerves szénkészletének vizsgálata Nagykanizsai Erdészet területén

Angol cím

SOM assessment in the forest stands of Forestry Company in Nagykanizsa

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Környezet- és Természetvédelmi Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Banadics, Dr. Adrienn
adjunktus, SOE-EMK-KTI

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Péter Végh
Dátum: 29 Ápr 2024 12:47
Utolsó módosítás: 29 Ápr 2024 12:47
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12833

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet