Egy magyarországi multikulturális óvodai nevelési program öröksége

Mersich, Evelin (2024) Egy magyarországi multikulturális óvodai nevelési program öröksége. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Mersich Evelin - Egy magyarországi multikulturális óvodai nevelési program öröksége - szakdolgozat.pdf] PDF
Mersich Evelin - Egy magyarországi multikulturális óvodai nevelési program öröksége - szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (749kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom egy magyarországi óvoda multikulturális nevelési programjáról készült. A két- és többnyelvűség, valamint a multikulturális nevelés témakörében számos kutatás készült az évek során, viszont megfogalmazásukban ezen irodalmak nagyon sokszínűek. Kutatásom során szerettem volna közelről megismerni országunkban ezt a páratlan nyelvi nevelési programot, ennek hatására kutattam a pápai Fáy András lakótelepi Tagóvoda multikulturális módszertani elveit, gyakorlatait, és hogy mi vezetett a program megszűnéséhez. Kutatásom sikerességéhez kvalitatív módszereket alkalmaztam, az óvoda által biztosított módszertani dokumentumokat elemeztem, valamint a programban részt vevő pedagógusokkal interjút készítettem. A módszertani dokumentumok elemzésével elméleti síkon megértettem a program céljait, megismertem az alkalmazott „jó gyakorlatokat” és eszközöket. Az elkészült interjú nyomán a pedagógusok személyes tapasztalatait, a program alkalmazási módjait ismerhettem meg, belátást nyerhettem abba, hogy gyakorlatban hogyan működött a nyelvi nevelés az óvodában. Dolgozatomban egy olyan programot kutattam, ami Magyarországon nem elterjedt, a pápai óvodában egyedülállónak számított. Kutatási kérdéseim és hipotéziseim eredményeire többnyire számítottam, hogy beigazolódik, viszont meglepő eredményként mutatkozott meg, hogy mi vezetett a program megszűnéséhez. A program öröksége viszont kutatásom készültekor még aktív része volt a fennmaradó nyelvi csoport mindennapjainak, így habár hivatalosan nincs érvényben a multikulturális nevelési program, gyakorlatban tovább élnek a program során alkalmazott módszerek, nevelési elvek.

Magyar cím

Egy magyarországi multikulturális óvodai nevelési program öröksége

Angol cím

The heritage of a multicultural education program in a hungarian kindergarten

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kitzinger, Dr. Arianna
egyetemi docens, PhD.

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Evelin Mersich
Dátum: 17 Szep 2024 11:38
Utolsó módosítás: 17 Szep 2024 11:38
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12594

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet