A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) három állományának összehasonlító genetikai vizsgálata a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Dobó, Márton (2024) A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) három állományának összehasonlító genetikai vizsgálata a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of DoboMartonIstvan2024.pdf] PDF
DoboMartonIstvan2024.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Az erdőgazdálkodás számára napjainkban az egyik legnagyobb kihívást a klímaváltozásra proaktívan reagáló gazdálkodás kialakítása jelenti. A fafajok klímaváltozásra adott válaszának kutatása, a jövőben megváltozó klímához alkalmazkodó származások, egyes termőhelyeken új alternatív fafajok azonosítása kulcsfontosságú kérdés jelenleg. Közép-Európában a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) az erdészeti klímaadaptációs törekvések potenciális eleme. Ennek tükrében, kutatásunkban a fafaj populációinak kis földrajzi léptékű genetikai differenciáltságát vizsgáltuk. Ennek során három állományt mintáztunk meg a Pilis-Tető régiójában, három tengerszint feletti magasságban, eltérő kitettségekben és termőhelyi feltételekkel. A három állomány egyikében 12 molyhos tölgyről (Quercus pubescens Willd.) is vettünk mintákat, hogy a két faj közötti esetleges génáramlást is észlelni tudjuk. Populációgenetikai vizsgálatainkat (Structure, AMOVA, PCoA) 12 mikroszatellit markerrel, 87 mintázott faegyeden végeztük el. Eredményeink alapján a vizsgált, viszonylag kis régióban is szignifikáns genetikai differenciálódást mutattunk ki az állományok között. Továbbá, a vizsgálati eredmények a kocsánytalan és molyhos tölgy állományok között fennálló génáramlásra is utalnak, amit érdemes lenne további vizsgálatokkal bizonyítani. Az eredmények alapján azt a következtetést is levontuk, hogy a kocsánytalan tölgy populációi még egy földrajzilag kis területen belül sem feltétlenül reprezentálhatók genetikailag egyetlen állomány mintavételezésével.

Magyar cím

A kocsánytalan tölgy (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) három állományának összehasonlító genetikai vizsgálata a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Angol cím

Comparative genetic study of three sessile oak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) stands in the management area of the Pilisi Parkerdő Zrt.

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lakatos, Prof. Dr. Ferenc
NEM RÉSZLETEZETT
Cseke, Dr. Klára
NEM RÉSZLETEZETT
Lados, Botond
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Márton Dobó
Dátum: 12 Júl 2024 13:22
Utolsó módosítás: 12 Júl 2024 13:22
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12529

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet