A 2. TÍPUSÚ DIABÉTESZES BETEGEK ÉLETMINŐSÉGE, BETEGSÉGTERHE ÉS EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI HATÁSA MAGYARORSZÁGON

SZABÓ, ILDIKÓ KORNÉLIA (2023) A 2. TÍPUSÚ DIABÉTESZES BETEGEK ÉLETMINŐSÉGE, BETEGSÉGTERHE ÉS EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI HATÁSA MAGYARORSZÁGON. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KOE-23 27.pdf] PDF
KOE-23 27.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A felmérések szerint a magyar lakosság közel egyharmada elhízott, amelyben minden kor-osztály érintett. A túlsúly és az elhízás további krónikus betegségek kockázati tényezője, mint például a cukorbetegség, magas vérnyomás, egyes szív- és érrendszeri, valamint moz-gásszervi betegségek. Ezeknek a betegségeknek vagy a diabetes szövődményeinek a kiala-kulása jelentősen rontja a betegek életminőségét és munkaképességét. Növekvő betegség-terhet és emelkedő kiadásokat jelent a társadalom, az egészségügyi kassza-, és fokozott nyomást az ellátórendszer számára. Az erőforrások szűkössége a világban szinte minden te-rületen jelentős probléma, így az egészségügyben is. Ezért a cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a leghatékonyabban használjuk fel ezen a területen is. Szakdolgozatomban a cukorbetegség rizikó tényezőit, hazai előfordulását, a betegek életminőségét, a 2.típusú diabetes betegségterhét és egészség-gazdaságtani hatását kívá-nom bemutatni, és ezzel kapcsolatos saját kutatási eredményeimet ismertetni. Célcsopor-tom a 2.típusú diabetes mellitusban szenvedő 18 éve feletti magyarországi betegek voltak. Kutatásom alapját az általános és demográfiai területű kérdések mellett az EuroQol EQ-5D-5L 5 pontos értékelő rendszerét alkalmazó- és a Betegségteher-Index mérésére használt kérdőív adta. A kérdőív adatfelvétele online, anonim, önbevalláson alapuló formában való-sult meg. A demográfiai adatok alapján elmondható, hogy a T2DM előfordulásának gyakori-sága a középkorúaktól- 45-54 éves -kórtól jelentősen megnő. A legnagyobb betegszámot (32%) az 55-64 év közötti korcsoportban találtam. A válaszadók 41%-a túlsúlyos, 31% pe-dig már az elhízott kategóriába tartozott. A résztvevők közel 50%-a szülők, 26% pedig nagyszülők DM érintettségét jelezte. A betegek 45%-nak diabétesz kezelése monoterápiá-val valósul meg, valamint 48% vérnyomáscsökkentő készítményt is alkalmaz a társbetegsé-gének kezelésére. Az életminőségre vonatkozó kérdések alapján a kérdőív kitöltőinek többsége nem él meg életminőség romlást, 37 % enyhe problémaként jelezte a fájdalom és rossz közérzet fennállását. Betegségterhet vizsgáló kérdések adatai alapján a 32,5% szerint diabétesze nagy mértékben befolyásolja táplálkozását, és 20% szerint ez jelentős hatással van anyagi helyzetére is. Kutatásom eredményei megegyeznek a téma szakirodalmi adataival. A betegek nagy száma miatt rendkívül fontos a megelőzés, korai felismerés és a betegség hatékony kezelé-se, így csökkentve a szövődmények számát, a T2DM morbiditását és mortalitását. A bete-gek életminőségének javítása és betegségterhének csökkentése csak hatékony társadalmi összefogással valósulhat meg.

Magyar cím

A 2. TÍPUSÚ DIABÉTESZES BETEGEK ÉLETMINŐSÉGE, BETEGSÉGTERHE ÉS EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI HATÁSA MAGYARORSZÁGON

Angol cím

THE QUALITY OF LIFE AND THE BURDEN OF DISEASE OF TYPE 2 DIA-BETES PATIENTS AND ITS EFFECT ON HEALTH AND ECONOMY IN HUNGARY

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Közgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézet

Szak

LKK - Egészségügyi menedzsment szakirányú továbbképzés (PG)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
NAGY, DR. SZILÁRD
C. EGYETEMI DOCENS

Helyi kari azonosító

KOE-23/27

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): ILDIKÓ KORNÉLIA SZABÓ
Dátum: 02 Feb 2024 12:37
Utolsó módosítás: 02 Feb 2024 12:37
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/12167

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet