A biológiailag lebomló hulladékok elemzése az STKH Kft-nél, különös tekintettel az élelmiszer-hulladékokra

Gulyás, Anna (2023) A biológiailag lebomló hulladékok elemzése az STKH Kft-nél, különös tekintettel az élelmiszer-hulladékokra. BA/BSc, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of GulyasAnna2023.pdf] PDF
GulyasAnna2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban ismertettem a biológiailag lebomló hulladékokra vonatkozó jogszabályokat, terveket. Bemutattam az élelmiszer-hulladékok aktuális helyzetét az Európai Unióban, különös tekintettel a hazai helyzetképre. Elemeztem, hogy Magyarországon 2016 és 2022 között miként változott a háztartásokban képződött élelmiszer-hulladék mennyisége. Megállapítottam, hogy a vizsgált időszakban javuló tendencia figyelhető meg, az élelmiszer-pazarlás mértéke csökkent. Ennek ellenére még mindig jelentős mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik, amelyek hasznosítás nélkül óriási terhelést rónak a környezetre. Dolgozatom második felében az STKH Kft. hulladékanalízis adatait elemeztem és értékeltem. Röviden bemutattam a Kft. történetét és működését, majd ismertettem a Cséri Regionális Hulladéklerakón 2023-ban végzett hulladékanalízis menetét. Az eredményeket a biológiailag lebomló és benne az élelmiszer-hulladék adatokra fókuszálva elemeztem ki. Ezt követően az eredményeket összehasonlítottam a 2022-es elemzés adataival, és megállapítottam, hogy a vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladékon belül a zöldhulladék aránya jelentősen nőtt, azonban az élelmiszer-hulladék aránya kismértékben csökkent. Az összehasonlítás után próbáltam feltárni a változások lehetséges okait. Munkám zárásaként javaslatokat tettem az élelmiszer-hulladékok csökkentésére és a keletkezett mennyiség hasznosítására annak érdekében, hogy minél kisebb hányaduk kerüljön végleges lerakásra.

Magyar cím

A biológiailag lebomló hulladékok elemzése az STKH Kft-nél, különös tekintettel az élelmiszer-hulladékokra

Angol cím

Analysis of the biodegradable waste at STKH Ltd., with special regard to food waste

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Környezet- és Természetvédelmi Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vágvölgyi, Dr. Andrea
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Anna Gulyás
Dátum: 15 Nov 2023 06:09
Utolsó módosítás: 15 Nov 2023 06:09
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11955

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet