A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház beszámoló elemzése, különös tekintettel a Covid helyzetre és a gazdasági válságra

Kremzer, Odett (2023) A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház beszámoló elemzése, különös tekintettel a Covid helyzetre és a gazdasági válságra. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KBAN-23_13.pdf] PDF
KBAN-23_13.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Elemzést készítettem a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház gazdálkodásának mutatószámairól, bemutatva, hogy az egészségügyi vezetés, a kormányzati döntések és a globális események, különös tekintettel a járványhelyzetre és a gazdasági válságra, milyen módon befolyásolják a kórház működését és finanszírozását. A 2020, 2021 és 2022 évekre vonatkozó pénzügyi beszámolókat és mérlegeket használtam fel. A teljes körű elemzés segít megérteni az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat, és alapot ad a következtetések levonásához. Az elemzett években az embereknek, az országnak és a világnak rendkívül nehéz időszakon kellett átesnie. A kórházakat rendkívül érintette a magas energiaárakból és a hirtelen inflációs ugrásból eredő terhek, amelyek súlyosan nehezedtek az intézményre és az államra is. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház megyei kórházként működik, három telep-helyen szerteágazó feladatokat lát el. A munkájuk jelentős, rendkívül fontos és elengedhetetlen az ország számára. Fekvőbeteg osztályokat, járóbeteg szakrendeléseket, sürgősségi ellátásokat és diagnosztikai osztályokat működtet. Az intézmény alkalmazottainak száma a vizsgált évek során meghaladta a 2500 főt. Nem könnyű konkrét javaslatokat tenni a kórházak hatékonyabb működésére, mivel közfeladatot látnak el, és meg kell felelniük olyan szervezetek szabályainak és követelményeinek, mint a World Health Organization (WHO), az Európai Unió (EU), a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és mások. Konkrét pénzügyi adatokkal dolgoznak, nem a nyereségorientáltság a céljuk. Mindazonáltal ahhoz, hogy a kórházak ne csak működjenek, hanem hatékonyan is működjenek, anélkül hogy a betegellátás minőségét korlátoznák, felelős döntésekre van szükség az intézményvezetés részéről.

Magyar cím

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház beszámoló elemzése, különös tekintettel a Covid helyzetre és a gazdasági válságra

Angol cím

Analysis of the Annual Report of Bács-Kiskun County Teaching Hospital, with special emphasis on the Covid situation and the economic crisis

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szóka, Dr. Károly
egyetemi docens, PhD, Soproni Egyetem
Mattiassich, Enikő
doktorandusz, Soproni Egyetem

Helyi kari azonosító

KBAN_23/13

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Odett Kremzer
Dátum: 28 Feb 2024 06:57
Utolsó módosítás: 28 Feb 2024 06:57
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11851

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet