Lőkös, Evelin (2023) A török hódítás hatása a magyar gasztronómiára. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).
PDF
KBAN-23_31.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom célja a török hódítás bemutatása a magyar gasztronómiára vonatkozóan. Azért választottam ezt a témát, mert mindig is nagy volt az érdeklődésem a török kultúra, hagyományok és szokások iránt, minden különlegességével, egyediségével egybevéve. A magyar gasztronómiai örökségünk nagyon változatos és gazdag, amelyről úgy gondoltam, mindenképpen szeretném mélyebbről megismerni. Dolgozatomat a 16.századi történelem rövid áttekintésével kezdtem, majd a magyar gasztronómia történetét és jelenét tekintettem át. Ez után a valódi török gasztronómiára tértem át, jellemző ételeikre, italaikra, szokásaikra. Majd ezt követően a török hódoltság gasztronómiánkra tett hatásait ismertettem. Szekunder kutatásom végezetéül pedig a magyarországi török autentikus éttermeket mutattam be. Primer kutatásom során mélyinterjút és kérdőíves felmérést is készítettem, hogy minél több és részletesebb információt tudjak meg. A témában nagyon jártas, kompetens ember állt rendelkezésemre, Tóth Ágnes, a Nar Gourmet blog megalkotója, tematikus rendezvények házigazdája. A tartalmas és hasznos beszélgetésnek köszönhetően sikerült hozzájárulnia az eredményeim megszületéséhez. A téma különlegessége ellenére a kérdőívemhez is olyan számú kitöltés érkezett, amivel nagyon elégedett voltam. Ennek megfelelően tudtam levonni következtetéseket és eredményeimet gyarapítani. Kutatásom során három kérdést fogalmaztam meg. Az első kérdésem az volt, hogy hazánkban az emberek nyitottak-e a török gasztronómia megismerésére. A második kérdésköröm afelé irányult, hogy a török elemek vajon úgy épültek-e be a konyhánkba, hogy az emberek nincsenek tudatában vele. Az is nagyon foglalkoztatott, hogy Magyarországon számos nemzet konyhája mellett ma is a török az egyik legkedveltebb-e. A kérdéseim megvizsgálása után arra az eredményre jutottam, hogy a magyar emberek érdeklődőek, befogadóak a török gasztronómiát illetően. A további kutatás során az is kiderült, hogy nem sokat tudnak arról, milyen elemeket kaptunk a törököktől. Végezetül pedig egyértelművé vált, hogy napjainkban is népszerű ezen nép gasztronómiája hazánkban. Javaslataim között szerepel az étkezések élményközpontúvá, hangulatosabbá tétele, a vendégek közelebbi bevonása, hogy átéljék azt a bizonyos török életérzést. Úgy gondolom, a jövőben kulcsfontossággá válik az autentikus élmények igénye, teljesebb megélése.
Magyar cím
A török hódítás hatása a magyar gasztronómiára
Angol cím
The influence of Turkish conquest on Hungarian gastronomy
Intézmény
Soproni Egyetem
Kar
Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)
Tanszékcsoport/intézet
LKK - Ökológiai Gazdaságtan Intézet
Szak
LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)
Témavezető(k)
Helyi kari azonosító
KBAN-23/31
Mű típusa: | Szakdolgozat |
---|---|
Felhasználói azonosító szám (ID): | Evelin Lőkös |
Dátum: | 07 Már 2024 08:37 |
Utolsó módosítás: | 07 Már 2024 08:37 |
URI: | http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11840 |
Actions (login required)
Tétel nézet |