A határon túli magyarság gazdaságfejlesztését célzó pályázatok hatásának elemzése a Baross-19 program segítségével

Varga, Zsanett (2023) A határon túli magyarság gazdaságfejlesztését célzó pályázatok hatásának elemzése a Baross-19 program segítségével. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KBAN-23_17.pdf] PDF
KBAN-23_17.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg. Embargo lejáratának dátuma: 2038

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a hazai állami támogatások hatásának vizsgálata a Felvidéken elindított határon átnyúló gazdaságfejlesztési program keretében kihelyezett, elemzés alá vont támogatások alapján. Ez a forrásjuttatás speciális egyrészt abból a szempontból, hogy az ország határain túlra irányul, azonban legfőbb egyediségét a határon túli magyar közösségek megtartására és erősítésére irányuló nemzetpolitikai cél szolgálata adja. A szülőföldön maradás egyik alapfeltétele a határon túli magyarság gazdasági megerősítése. A szakdolgozattal a célom annak elemzése volt, hogy a támogatások irányai és a külhoni magyarok igényei valóban találkoznak-e, valamint, hogy a fejlesztési források beindíthatnak-e olyan fenntartható és hosszú távú folyamatokat, amelyek biztosítják a külhoni magyarok szülőföldön való megmaradását. A dolgozatban a kapcsolódó szakmai anyagok feldolgozása során arra törekedtem, hogy rávilágítsak, miért kiemelten kezelt Magyarországon a nemzetpolitika, és honnan gyökerezik. Szekunder kutatás keretében elemzés alá vetettem a Felvidéken 2019-ben indított Baross támogatási programot, a lebonyolítás hátterét. A kapcsolódó térségfejlesztési terv és a programdokumentációk feltérképezése mellett hangsúlyt fektettem a program eredményességének és közvetett gazdasági hatásainak vizsgálatára. Az adatbázisokból kinyerhető információkon túl fontosnak tartottam a közvetlen információszerzést. A támogatás közvetlen hatásainak elemzéséhez primer kutatást végeztem, kvantitatív és kvalitatív módszerekkel. Kérdőíves felmérést folytattam le a támogatottak körében és mélyinterjút készítettem a határon túli gazdaságfejlesztési programok szakmai felügyeltét és irányítását ellátó helyettes államtitkárral. A programban résztvevőktől, mind a támogatói, mind a kedvezményezetti oldalról visszacsatolást kértem arra vonatkozóan, hogyan ítélik meg a támogatási program hatását, hasznosságát és hogyan terveznek a jövőt érintően. A vizsgálat konklúziója, hogy a felvidéki gazdaságfejlesztési program megvalósítása megfelelően előkészített, a szükséges háttérfeltételek kialakításra kerültek. A kihelyezett források valós igényekre reflektáltak, és jó eszköznek bizonyulnak a kívánt folyama-tok elindításához, a hosszútávú nemzetpolitikai célkitűzések elérése érdekében. A támogatások eredményessége igazolást nyert, azok alapot adnak a nagyobb léptékű fejlesztésekre irányuló programok elindításához, valamint a vállalkozói szektor megerősítéshez, akikre építve erős magyar közösségek jöhetnek létre a külhonban.

Magyar cím

A határon túli magyarság gazdaságfejlesztését célzó pályázatok hatásának elemzése a Baross-19 program segítségével

Angol cím

Analysis of the impact of tenders aimed at the economic development of Hungarians beyond the border with the help of the Baross-19 programme

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet

Szak

LKK - Gazdálkodási és menedzsment alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóth, Dr. habil. Balázs István
egyetemi docens

Helyi kari azonosító

KBAN-23/17

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Zsanett Varga
Dátum: 28 Feb 2024 07:09
Utolsó módosítás: 28 Feb 2024 07:09
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11833

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet