Toborzás, kiválasztás az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Az örökbefogadási tanácsadó munkakör kompetenciaigénye.

Kovácsné Galambos, Dóra (2023) Toborzás, kiválasztás az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Az örökbefogadási tanácsadó munkakör kompetenciaigénye. MA/MSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Kovácsné Galambos Dóra Szakdolgozat.PDF] PDF
Kovácsné Galambos Dóra Szakdolgozat.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

Toborzás, kiválasztás Szakdolgozatomban a toborzás, kiválasztás témakörét járom körbe, melyet leszűkítek az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (továbbiakban: OGYSZ) gyakorlatára. Magától értetődő, hogy kutatásomat is ennél a szervezetnél készítettem. Jelen dolgozatomban fontosnak tartom az emberi erőforrás menedzsment fogalmának, történetének, céljának tisztázását, hiszen ez dolgozatom alapja, origója. Kitérek a munkaerőtervezés, a munkakör kialakításának kérdéseire is, illetve a munkakörelemzés módszereit is bemutatom. A munkaerőszükséglet biztosítása témakörében a toborzás, kiválasztás módszereit járom körbe, majd tárgyalom a kompetencia fogalmát, illetve a kompetenciamenedzsmentet, mint kompetenciaalapú stratégiai emberierőforrás-gazdálkodást. Fő elem az örökbefogadási tanácsadó munkakörre vonatkozó kompetencia térkép elkészítése, amely tartalmában az adott munkakör specifikus igényeihez igazodik, alapja pedig a munkakör elemzése, amit kérdőíves módszerrel, munkatársak közreműködésével, szintén magam végeztem. E mellett kvalitatív kutatási módszerrel, mélyinterjúk segítségével kívántam hipotéziseimet igazolni, melyek az OGYSZ toborzási, illetve kiválasztási módszerével, problematikájával foglalkoznak. Hipotéziseim nagy részben igazolódtak, interjúalanyaim is alátámasztották azt a felvetést, hogy a közszférában- azon belül az OGYSZ-ban is- a mai modern HR követelményei nem feltétlenül érvényesülnek.

Magyar cím

Toborzás, kiválasztás az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Az örökbefogadási tanácsadó munkakör kompetenciaigénye.

Angol cím

Recruitment, selection is at the National Child Protection Service. The competence requirements for the post of adoption counsellor.

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete

Szak

BPK - Emberi erőforrás tanácsadó (MA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sipos, Éva
tanársegéd

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Dóra Kovácsné Galambos
Dátum: 01 Aug 2023 10:20
Utolsó módosítás: 01 Aug 2023 10:20
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11034

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet