A külföldi munkavállalók munkaerőpiaci és továbbképzési lehetőségei Ausztriában

Kecskeméti, Petra (2023) A külföldi munkavállalók munkaerőpiaci és továbbképzési lehetőségei Ausztriában. MA/MSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Kecskeméti Petra_A külföldi munkavállalók munkaerőpiaci és átképzési lehetőségei Ausztriában_Diplomamunka.pdf] PDF
Kecskeméti Petra_A külföldi munkavállalók munkaerőpiaci és átképzési lehetőségei Ausztriában_Diplomamunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban az Ausztriában élő külföldi munkavállalók munkaerőpiaci lehetőségeit vizsgáltam. Irodalomkutatásomban megvizsgáltam a migrációval kapcsolatos alapfogalmakat, Ausztria foglalkoztatáspolitikáját az 1960-as évektől napjainkig, az Európai Unió állampolgárai és az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók helyzetét és foglalkoztatásának feltételeit. Továbbá részletesen áttekintettem az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) külföldi munkavállalókkal kapcsolatos adatait, különös tekintettel Stájerországra. Hipotéziseim elsősorban a nemzetiségi összetételre, a képzettségi szintre, az elismertetésre vonatkoztak. Kérdőíves kutatást végeztem a Pankl Racing System AG Bruck an der Murban található telephelyén foglalkoztatott külföldi munkavállalók körében, beleérte a termelésben dolgozó és az irodai alkalmazottakat is. A kitöltés önkéntes és anonim volt. Elsősorban elhelyezkedési lehetőségeikre, a végzettség elfogadtatására, német nyelvi készségeikre és tanulmányaikra helyeztem a hangsúlyt. Az adatok összesítése után megvizsgáltam a nemzetiségi, kori összetételt a három termelési egységben és az alkalmazottak között. Összehasonlítottam az Európai Unióból és azon kívülről érkező munkavállalók képzettségi szintjét, szakképzettségét és német nyelvi készségét, valamint eredeti végzettsége szerint történő foglalkoztatását. Az adatok összesítésekor nem minden hipotézisem igazolódott be.

Magyar cím

A külföldi munkavállalók munkaerőpiaci és továbbképzési lehetőségei Ausztriában

Angol cím

Labour market and retraining opportunities of foreign employees in Austria

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete

Szak

BPK - Emberi erőforrás tanácsadó (MA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Varga, Norbert
egyetemi docens PhD.

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Petra Kecskeméti
Dátum: 01 Aug 2023 10:20
Utolsó módosítás: 21 Szep 2023 07:59
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/11018

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet