2 ÉS 6 ÉV KÖZÖTTI AUTISTA ÉS NEUROTIPIKUS GYEREKEK VIZUÁLIS KIFEJEZŐKÉSZSÉG FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

Heidt, Judit (2023) 2 ÉS 6 ÉV KÖZÖTTI AUTISTA ÉS NEUROTIPIKUS GYEREKEK VIZUÁLIS KIFEJEZŐKÉSZSÉG FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_heidtjudit_if98uc.pdf] PDF
szakdolgozat_heidtjudit_if98uc.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

Az autizmus és a vizualitás szorosan összefonódik (PECS, képes napirend) (Havasi, 2003). Néhány autista rajzolása fotorealisztikus, teljesen valósághű. Az ő rajzfejlődésük eltér a neurotipikus gyerekekétől. A kutatásom hipotézisei, hogy az autista gyermekek rajzfejlődése eltér a neurotipikus gyerekek rajzfejlődésétől, az autista gyermekek rajzainak a sajátosságai nem az életkoruknak megfelelő. Továbbá feltételeztem, hogy az életkorukhoz képest magasabb rajzfejlődési szakasznál tartanak a vizsgált gyerekek és az emberrajz differenciált fejlődése nem jelenik meg a rajzokban. A kutatásban 30 autista gyerek 2 éves, 4 éves és 6 korban készült rajzát vizsgáltam meg és a szüleikkel kérdőívet töltöttünk ki. Irányított rajzteszt felvételére, a gyerekek spektrumon való változatos elhelyezkedése miatt nem volt lehetőségem. A szakdolgozatom szakirodalmi részében részletesen foglalkoztam a neurotipikus gyerekek rajzfejlődésével. A szakirodalom alapján szempontrendszert dolgoztam ki, ami alapján elemeztem a rajzokat. Minden hipotézisem beigazolódott. Arra a következtetésre jutottam, hogy a kutatás nagyobb mintán történő megismétlése esetén beigazolódhat, hogy az eltérő vizuális kifejezőkészség fejlődésnek lehet diagnosztikai jelentősége már nagyon korai életkorban is.

Magyar cím

2 ÉS 6 ÉV KÖZÖTTI AUTISTA ÉS NEUROTIPIKUS GYEREKEK VIZUÁLIS KIFEJEZŐKÉSZSÉG FEJLŐDÉSÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

Angol cím

COMPARATIVE ANALYSIS OF THE DEVELOPMENT OF VISUAL EXPRESSIVE SKILLS IN AUTISTIC AND NEUROTYPICAL CHILDREN BETWEEN 2 AND 6 YEARS OLD

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Gyógypedagógia (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Zsubrits, Attila
egyetemi docens

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Judit Heidt
Dátum: 25 Júl 2023 09:18
Utolsó módosítás: 22 Szep 2023 08:53
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10944

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet