A keresztény szellemiség megjelenítése az óvodai színtéren a zalaegerszegi Szent Család Óvoda tükrében

Simonffy, Szilvia (2023) A keresztény szellemiség megjelenítése az óvodai színtéren a zalaegerszegi Szent Család Óvoda tükrében. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_SimonffySzilvia_JS349G.pdf] PDF
szakdolgozat_SimonffySzilvia_JS349G.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Témaválasztásomat az indokolta, hogy leendő óvodapedagógusként a napjainkban megjelenő értékválság miatt fontosnak tartom a hitélet átadását, közvetítését, egyfajta iránymutatást a gyermekek számára az életkori sajátosságok figyelembevételével. Kutatásom célja az volt, hogy feltárjam a lakóhelyem közelében működő vallásos óvodába járó gyermekek szüleinek óvodaválasztási motivációját, illetve, hogy kiderüljön, hogy milyen módszerekkel tudjuk segíteni az óvodás korú gyermekek keresztény szellemiségének alakulását, valamint, hogy az óvodai ünneplési formák milyen hatással vannak az otthoni szokásokra? Hipotéziseim szerint a szülők óvodaválasztási motivációja saját belső vallásos meggyőződésükből és ezen vallásosság továbbadásának szándékából fakad. Úgy gondolom, hogy a keresztény szellemiség átadásának egyik hatékony lehetősége (közvetítője) a vallásos hagyományok, szokások, egyházi ünnepek, szentek napjainak beépítése, megünneplése az óvodai életbe. Feltevésem továbbá, hogy a vallásos nevelés hagyományokon, ünnepeken keresztül történő közvetítése megjelenik a család ünneplési formáiban, szokásaiban is. A szakdolgozatom első részében a témával kapcsolatos szakirodalmakat elemeztem, majd az empirikus részben az általam választott óvodába járó gyermekek szüleinek kérdőíves vizsgálatával, az óvodavezetővel készített interjúval és egy szentről való megemlékezés óvodai módjának bemutatásával igyekeztem a fenti hipotéziseimet igazolni. A kutatás során mindhárom hipotézisem beigazolódott. Kiderült, hogy a vallásos meggyőződésű szülők azért íratták a zalaegerszegi Szent Család Óvodába a gyermekeiket, mert szerették volna, ha ők is keresztény szellemiségben nevelkednének . Az intézmény hatékony eszközökkel és módszerekkel járul ehhez hozzá, különösen a hagyományokon, az ünnepeken keresztül. Mindennek hatása pedig megjelenik a családok ünneplési formáiban, szokásiban is.

Magyar cím

A keresztény szellemiség megjelenítése az óvodai színtéren a zalaegerszegi Szent Család Óvoda tükrében

Angol cím

The presentation of the christian spirt in the field of Kindergarten according to "Szent Család Óvoda" from Zalaegerszeg

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Závoti, Józsefné
egyetemi docens

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Szilvia Simonffy
Dátum: 25 Júl 2023 09:12
Utolsó módosítás: 22 Szep 2023 06:45
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10778

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet