Összehasonlító mikroklíma vizsgálatok a bajti csemetekert köztestermesztéses agrárerdészeti rendszerében (Comparative microclimate studies in the alley cropping system at BajtiPlant Breeding Site)

Guti, Eszter (2023) Összehasonlító mikroklíma vizsgálatok a bajti csemetekert köztestermesztéses agrárerdészeti rendszerében (Comparative microclimate studies in the alley cropping system at BajtiPlant Breeding Site). MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of GutiEszter2023.pdf] PDF
GutiEszter2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

Földünk klímája mindig is változott, felmelegedések és lehűlések követték egymást, viszont manapság ez eddig soha nem látott sebességgel történik, amelyhez környezetünk – főleg erdei fáink – hosszú generációs idejük miatt képtelenek alkalmazkodni. A túlnépesedés, a csökkenő potenciális mezőgazdasági területek és a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére kiváló termesztési módszert jelenthetnek a különböző agrárerdészeti rendszerek, ugyanis ezek maximálisan megpróbálják kihasználni az adott területet anélkül, hogy teljesen kiélnék a talajt, a mezőgazdasági monokultúrás termesztéssel szemben. Diplomamunkámban a Bajti Csemetekertben kijelölésre került mintaterületeimen végzett mérések során a különböző takarási módok (növénykombinációk, illetve geotextília) és azok változata (árnyalt, félig árnyalt és fedetlen) mikroklímára gyakorolt hatását vizsgáltam, levegő- illetve talajhőmérsékletek mérésével. Külföldi szakirodalom alapján a hőmérséklet, a szél, a zöld felületek fényelnyelő- és visszaverő képessége ugyan nincs hatással a biomassza mennyiségére a lehullott csapadékkal szemben, amely alapvető kompetíciót okoz, azok a felmérések arid, illetve szemiarid területeken történtek. Hazánkban a módosító tényezők változhatnak, de jelenleg a cél nem a biomassza mennyiségének felmérése volt, hanem hőgörbék felállítása, amelyből a felmelegedés hatásainak csökkentését vizsgálhatjuk a monokultúrás termesztéssel szemben.

Magyar cím

Összehasonlító mikroklíma vizsgálatok a bajti csemetekert köztestermesztéses agrárerdészeti rendszerében

Angol cím

Comparative microclimate studies in the alley cropping system at BajtiPlant Breeding Site

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Környezet- és Természetvédelmi Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Vityi, Andrea
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Eszter Guti
Dátum: 12 Máj 2023 09:34
Utolsó módosítás: 21 Szep 2023 10:46
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10764

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet