Környezettudatos szemlélet vizsgálata és óvodai kommunikációs terv az óvodás gyermekek és szüleik körében

Bernáthné Rózsás, Ildikó (2023) Környezettudatos szemlélet vizsgálata és óvodai kommunikációs terv az óvodás gyermekek és szüleik körében. Egyéb, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KFOL-23_02.pdf] PDF
KFOL-23_02.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (10MB)

Absztrakt (kivonat)

A környezettudatos szemlélet kialakítása és annak alkalmazása egy életen át tartó folyamat, amivel az ember már kisgyermek korától fogva találkozik. Nagyon fontos a környezettudatos szokások kialakítása már egészen kicsi kortól kezdve. A szülők többsége nem is gondolja, hogy a kisgyermekek minden apró részletet megfigyelnek, lemásolnak. Így a kimondott szavak mellett a napi tevékenységeknek, tetteknek, minden apró megmozdulásnak jelentősége van. A család mellett az óvodának is nagyon fontos szerepe van ebben. A megfelelő intézményi kommunikáció, programok kiemelt jelentőséggel bírnak ennek a nézetnek a kialakításában, megerősítésében. A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos magatartás kialakítására, a gyermekeket is ebben a szellemben neveljük. Rajtuk keresztül próbáljuk ezt közvetíteni jó példával a szülők felé. A mindennapos hulladékfelhasználás, a szelektív hulladékgyűjtés, az egészséges életmódra való törekvés az óvodai mindennapok részét képezi. A kisgyermekek az új ismeretek befogadására nagyon fogékonyak, minden apró újdonság örömmel tölti el őket, szívesen mesélnek erről otthon is. Több olyan programot is igyekszünk szervezni, amelyhez a szülők csatlakozhatnak: - autómentes világnap, - használt elem és olajgyűjtő az óvoda támogatására, - kupakgyűjtő pont, - egy olyan könyvespolc létrehozása, ahová bárki hozhat és bárki elvihet könyvet, - használt ruha és játék csere-bere, - az óvoda fogad mindenféle "kincset", ami már otthon kidobásra kerülne, itt pedig a gyermekek által különféle dolgok készülnek belőle - konzervdobozok, tejfölös pohár, stb. Sokszor a szülők elképedve látják, hogy az általuk behozott tárgyakból miket "varázsolnak" a gyermekek az óvó nénik segítségével. Kutatásom során arra keresem a választ, hogy a környezettudatos szemlélet mennyire van jelen a családokban, illetve az óvoda mennyire tud hatással lenni szokásaikra, mennyire tudnak nyitni az új magatartásformák felé. Persze a mai rohanó világban nem könnyű ezeket megtenni, de kis odafigyeléssel hamar rutinná válhatnak a környezetbarát tevékenységek is a családokban.

Magyar cím

Környezettudatos szemlélet vizsgálata és óvodai kommunikációs terv az óvodás gyermekek és szüleik körében

Angol cím

Examination of ennvironmentally conscious attitude and preschool communication plan among preschool children and their parents

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet

Szak

LKK - Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bednárik, Éva
egyetemi docens

Helyi kari azonosító

KFOL-23/02

Mű típusa: Záródolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Ildikó Bernáthné Rózsás
Dátum: 29 Jún 2023 11:30
Utolsó módosítás: 06 Szep 2023 08:03
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10742

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet