Pathogén gombák és növekedésgátló gyomirtó szer együttes hatásának vizsgálata szabadföldi kísérletben mirigyes bálványfán (Ailanthus altissima)

Békési, Evelin (2023) Pathogén gombák és növekedésgátló gyomirtó szer együttes hatásának vizsgálata szabadföldi kísérletben mirigyes bálványfán (Ailanthus altissima). MA/MSc, Erdőmérnöki Kar.

[thumbnail of Békési_Evelin_diplomamunka.pdf] PDF
Békési_Evelin_diplomamunka.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg

Download (5MB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom során már mások által is alkalmazott vegyszer és gomba kombinációkból szerettem volna megtalálja a legmegfelelőbbet a bálványfa visszaszorítása. A vizsgálataimhoz három pathogén gombát és egy növekedést gátló gyomírtó szert használtam. A gombafajok kitenyésztése után terepen végeztem a további munkákat. A terepi vizsgálatokhoz egészséges faegyedeket kellett kiválasztanom. A bálványfákat növekedésgátló szerrel injektáltam, majd a gombákat, egy másik furatba juttattam ki. A csak vegyszerrel injektált egyedeken részleges lombkoronapusztulás figyelhető meg. A tél végére már megjelent egy gombafaj is rajtuk. Úgy gondolom, ezzel a módszerrel fel lehet gyorsítani a lebontó folyamatokat, és a vegyszerrel párosítva hatékonyan tudjuk csökkenteni a bálványfa állományokat.

Magyar cím

Pathogén gombák és növekedésgátló gyomirtó szer együttes hatásának vizsgálata szabadföldi kísérletben mirigyes bálványfán (Ailanthus altissima)

Angol cím

Examination of combination effect of pathogen fungi and plant growth regulator herbicide in an outdoor trial on tree of heaven (Ailanthus altissima)

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Erdőmérnöki Kar

Tanszékcsoport/intézet

EMK - Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézet

Szak

NEM RÉSZLETEZETT

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tuba, Katalin
egyetemi docens
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): Evelin Békési
Dátum: 20 Jún 2023 07:31
Utolsó módosítás: 20 Szep 2023 07:53
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10737

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet