HAZAI CFO-K KIHÍVÁSAI A COVID19 JÁRVÁNY UTÁN - A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN

Majsa, Ildikó (2023) HAZAI CFO-K KIHÍVÁSAI A COVID19 JÁRVÁNY UTÁN - A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN. MA/MSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KMAL-23_16.pdf] PDF
KMAL-23_16.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom központi elemének a hazai CFO-k kihívásait választottam a Covid19 után, ezen belül is a vendéglátás területét, mivel úgy gondolom, hogy a világjárvány után is aktuális kérdés, hogy birkóznak meg a vállalkozások pénzügyi vezetői a jelenleg is folyamatosan változó gazdasági környezettel. Dolgozatom célja az volt, hogy szakirodalom feldolgozásával ismertessem miként zajlottak le a járvány hullámai Magyarországon, hogyan érintették a bezárások a vállalkozásokat, hogyan változott a munkanélküliek aránya. Miként változtatták meg a szigorítások az addig megszokott munkarendet (home office széleskörű elterjedése). Milyen ki-hívásokkal kellett megküzdeni a hazai pénzügyi vezetőknek, illetve mélyinterjúk segítségével bemutatom, hogy a soproni vendéglátóegységek különböző szektoraira miként hatott a járvány és az infláció. Témám feldolgozása során arra a megállapításra jutottam, hogy a pandémia nagymértékben befolyásolt valamennyi ágazatot, különösképpen a vendéglátást. Rengeteg vállalkozásnak be kellett zárni, sokan lettek pályaelhagyók és mindenkinek újra kellett tervezni az addig megszokott életét, csak az igazán tőkeerős szervezetek tudtak fennmaradni. A járvány után jött az újabb nehézség, az infláció, melyet a pénzügyi vezetőknek agilisan, a korábbi tapasztalataik és az előrejelzések alapján kell kezelniük. A vendéglátás területén belül megvizsgáltam a fenntarthatóság kérdését is, amely egyre nagyobb hangsúlyt kap és véleményem szerint elengedhetetlen összetevője egy sikeres, modern vállalkozásnak. Megvizsgáltam, hogy az ENSZ által 2030-ra teljesítendő kitűzött klímastratégia, hogyan érinti a hazai a vállalkozásokat. Fontos kiemelni, hogy bolygónk védelme érdek-ében, a vendéglátás mellett, minden gazdasági szereplőnek felelősséget kell vállalni a szelektív hulladékgazdálkodás területén és erőfeszítéseket kell tenni, egy fenntartható jövőért. Bemutattam milyen tulajdonságok jellemeznek egy jó vezetőt és hogy mi a különbség a vezető és a menedzser között. A vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával, illetve a saját kutatási, vizsgálati eredmények alapján tovább gondoltam milyen szerepet tölt be egy sikeres vállalkozásban a CFO. A döntései, hogyan befolyásolhatják a szervezet működését. Rávilágítottam, hogy a közeljövőben milyen változások mennek majd végbe a digitalizáció területén a hazai vállalkozásokban.

Magyar cím

HAZAI CFO-K KIHÍVÁSAI A COVID19 JÁRVÁNY UTÁN - A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN

Angol cím

THE CHALLENGES OF DOMESTIC CFOS AFTER COVID19 PANDEMIC – IN THE PERSPECTIVE OF HOSPITALITY

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Üzleti Tanulmányok Intézet

Szak

LKK - Vezetés és szervezés mesterszak (MA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kulbert, Gábor
doktorandusz
NEM RÉSZLETEZETT

Helyi kari azonosító

KMAL-23/16

Mű típusa: Diplomadolgozat (MA/MSc)
Felhasználói azonosító szám (ID): ILDIKÓ MAJSA
Dátum: 29 Jún 2023 11:30
Utolsó módosítás: 29 Jún 2023 11:30
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10721

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet