A család szerepe a modern társadalmunkban: Változások az elmúlt 33 évben Magyarországon

Bellér, Eszter (2023) A család szerepe a modern társadalmunkban: Változások az elmúlt 33 évben Magyarországon. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Bellér Eszter-Család szerepe a modern társadalmunkban Változások az elmúlt 33 évben Magyarországon-szakdolgozat.pdf] PDF
Bellér Eszter-Család szerepe a modern társadalmunkban Változások az elmúlt 33 évben Magyarországon-szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (775kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban a rendszerváltás óta eltelt idő hatásait vizsgáltam a családokváltozásai szempontjából. A dolgozatom elején a kulcsfogalmak tisztázására kerül sor, a téma könnyebb ismertetése érdekében. Itt bővebben kifejtettem mit definiálunk családnak és milyen családtípusok vannak jelen a mindennapjainkban. A történelmi részben a családokat befolyásoló tényezők és az azokat ért hatásokat fejtettem ki a rendszerváltás óta eltelt időszakban. Itt választ kaphatunk arra, hogy milyen tényezők alakítják napjainkban a családok mindennapjait, mint például a média és a közösségi média által elfogadott és elvárt családmodellek. Viszont a Covid-19 járvány család összekovácsoló erejéről is szó esik ebben a fejezetben. A következő részben a kérdőíves kutatásom eredményei tekinthetőek meg. A kitöltési hajlandóság és a téma iránti érdektelenségből adódóan 28 fő óvodapedagógus töltötte ki. Viszont a kérdőív beigazolta a hipotézisemet miszerint egyre több a válások száma és a gyerekek már óvodás korban találkoznak ezzel a helyzettel. Ezek mellett megdöbbentő volt számomra, hogy a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a csoportjába jár több generációs családban élő kisgyermek. Mivel ez a családtípus a régebbi rendszerváltás előtti időkre volt főként jellemző hazánkban. Az interjúimban is kiderül, hogy a különféle családtípusokban is arra törekszenek a szülői feladatokat ellátó egyének, hogy a gyermek egy biztonságos és szeretetteljes környezetben nevelkedjen fel. Ezért igyekeznek számukra egy kiegyensúlyozott és boldog gyermekkort biztosítani a családok.

Magyar cím

A család szerepe a modern társadalmunkban: Változások az elmúlt 33 évben Magyarországon

Angol cím

The role of the family in the modern society: Changes in the last 33 year in Hungary

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet

Szak

BPK - Óvodapedagógus (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csiha, Tünde Noémi
Tanársegéd

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Eszter Bellér
Dátum: 25 Júl 2023 09:11
Utolsó módosítás: 25 Júl 2023 09:11
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10675

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet